Stedendriehoek

Theater Hanzehof mikt op cultuurpaleis van miljoenen euro's in Zutphen

Mirjam Radstake, directeur van Theater Hanzehof in Zutphen, in de Buitensociëteit.
Mirjam Radstake, directeur van Theater Hanzehof in Zutphen, in de Buitensociëteit. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Zeker 1000 bezoekers zouden er in passen. Maar er mogen nu maar 160 mensen tegelijk in de oudste zaal van Theater Hanzehof. De oorzaak: een probleem met het luchtsysteem waardoor een groot aantal mensen in de zaal laten onveilig is. En dan is er nog een ander probleem: die van de akoestiek.
Een cabaretvoorstelling of popconcert in de Buitensociëteit, directrice Mirjam Radstake droomt ervan. Het kan nu allebei niet, onder meer door de akoestiek die is ingericht op klassieke muziek. "Als je hier met versterkt geluid gaat werken gaat het geluid rondzingen, dan word je echt gek."
Bekijk hier de video:
Zutphense politiek moet zich buigen over toekomst theater Hanzehof

Eerste stap

Door de luchtproblemen en de beperkte akoestiek is de 'Buitensoos’ momenteel moeilijk te exploiteren. Toch komt een concert van Bløf of Racoon, iets wat Radstake graag zou willen, binnenkort waarschijnlijk een stap dichterbij.
Het Zutphense college stelt de gemeenteraad namelijk maandag voor om het complete theatergebouw over te kopen, zodat de Hanzehof zich weer kan gaan focussen op cultuur, in plaats van op het onderhouden van het vastgoed.
Daarnaast is het voorstel om op korte termijn 320.000 euro uit te trekken om de problemen met de klimaatinstallatie op te lossen en 40.000 euro voor het updaten van de akoestiek. "Daar zijn we heel blij mee", zegt Radstake, die later dit jaar hoopt op een bomvolle Buitensociëteit.

Samenwerken onder één dak

Maar daarmee zijn de problemen met het theater, een langslepend dossier in de Zutphense politiek, niet opgelost. Er is sprake van veel achterstallig onderhoud aan het pand, waar aan de oude concertzaal in de jaren 70 een nieuwe theaterzaal en een congrescentrum zijn aangebouwd.
Niets doen aan het achterstallige onderhoud is volgens Radstake geen optie. "Als wij niet kunnen investeren in dit pand, wat ongelofelijk veel achterstallig onderhoud heeft, dan houdt het op een gegeven moment echt op", zegt de directrice.
Het theater is samen met andere culturele partijen in Zutphen, de Muzehof en Graafschap Bibliotheken een samenwerking aan het onderzoeken. De drie partijen zouden graag onder één dak willen opereren, zodat ze ruimtes en personeel kunnen delen en zo kunnen besparen op de kosten.

Miljoenen achterstallig onderhoud

De eerste schetsen liggen er inmiddels. Het kostenplaatje? "Tussen de 10 en 15 miljoen", schat Radstake. "Maar we zijn nog aan het broeden." Het idee is dat het theater straks een 'Huis van de stad' wordt, waar inwoners laagdrempelig binnen kunnen wandelen en waar altijd iets te doen is.
Maar wat als daar geen geld voor is? Of als de gemeenteraad het geld er niet aan wil uitgeven? "Als je weer een plek wil waar reuring is, dan zou je ook echt iets moeten doen aan het gebouw. We kunnen niet wachten tot het instort."
Toch is het de vraag of de gemeente Zutphen geld kan en wil investeren de komende jaren. Het gaat weliswaar financieel iets beter, maar veel ruimte is er niet in de begroting.
Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over dit onderwerp en andere kwesties in de gemeente denkt? Kijk dan om 12.30 uur naar het lokale verkiezingsdebat van Zutphen. Meer informatie over het debat vind je op de pagina van GLD Stemt.
Zie ook: GLD Stemt