Noord-Veluwe

Weer gaat het mis bij azc, buurt is incidenten beu

De politie doet onderzoek bij het azc.
De politie doet onderzoek bij het azc. © Damian Ruitenga/News United
HARDERWIJK - Opnieuw is het misgegaan bij het asielzoekerscentrum in Harderwijk. De afgelopen jaren waren er meer steekincidenten. Naburige winkeliers klaagden over diefstal en ook buurtbewoners spraken van overlast. Dat werd aangepakt, maar nu was er vanmiddag toch weer een incident bij het azc.
De politie schoot in de middag een bewoner van het azc in zijn been. De verdachte is naar het ziekenhuis afgevoerd. De politie kwam ter plaatse na een melding van 'verstoring van de openbare orde'. De politie trof een man aan die gooide met stenen en een steekwapen had. Het lossen van waarschuwingsschoten bood geen uitkomst, waardoor de politie gericht schoot. De Rijksrecherche doet nu onderzoek.
Al eerder zijn er incidenten geweest met messen in het azc op de Graaf Ottolaan. In juni 2020 was het zelfs twee keer raak. Maar ook in juni 2019 en mei 2018 waren er steekincidenten. In september 2019 klaagden winkeliers rondom het azc steen en been vanwege de vele winkeldiefstallen. Ook buurtbewoners zeggen dat er veel overlast is.

Aanpak effectief

In januari 2020 bracht de toenmalig staatssecretaris van Justitie Ankie Broekers-Knol een bezoek aan het azc en de winkeliers in Harderwijk. De aanpak tegen de overlast was toen al in volle gang. Die misstanden waren volgens burgemeester Harm-Jan van Schaik al flink afgenomen. Broekers-Knol zei blij te zijn dat de aanpak effect heeft.
De aanpak bestaat uit een samenwerking tussen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V), de Afdeling Vreemdelingen Identificatie en Mensenhandel (AVIM) en de burgemeester.
Overlastplegers krijgen volgens die aanpak een 'time-out' door middel van een sober verblijf in een ander azc. Ook een overplaatsing naar een centrum met extra handhaving of eventueel versnelde uitzetting behoren tot de mogelijkheden.

'Gezwaaid met messen'

In april 2021 wordt duidelijk dat het asielzoekerscentrum nog zeker vijf jaar openblijft, maar dat het aantal opvangplekken daalt van 800 naar 500. Op dat moment zitten er 800 mensen in het azc. Dat zou voor 1 augustus 2022 moeten zijn teruggebracht naar 500.
In juli vorig jaar is er volgens de middenstand sprake van verbetering. Volgens winkeliers is het rustiger. Buurtbewoners spreken nog wel van overlast. Er zou geluidsoverlast zijn en 'gezwaaid worden met messen'.
In december 2021 wordt duidelijk dat het azc 50 alleenstaande minderjarige vreemdelingen opvangt. Hoewel de misstanden aangepakt worden en het laatste steekincident al even geleden is, is het nu dus toch weer misgegaan in het azc.