Gelderland

Een lesje debatteren voor lijsttrekkers in verkiezingsbus

De gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart komen er aan. Daarom organiseert Omroep Gelderland samen met 25 lokale- en streekomroepen verkiezingsdebatten. Dat gebeurt in een speciale bus die de hele provincie doorrijdt. Een paar tips voor een goed debat.
Windmolens, nieuwe woningen, de rondweg en hondenpoep, het gaat de komende maanden allemaal voorbijkomen. Lokale lijsttrekkers kruisen verbaal de degens in de verkiezingsbus, waarbij allerlei onderwerpen aan bod komen. Het eerste debat is vrijdagochtend in Scherpenzeel en is hier te volgen.
Maar dan moeten die lokale politici natuurlijk wel een beetje kunnen debatteren. Experts geven een aantal tips. Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut, en Annemieke Schakelaar, debatleider en verslaggever bij Omroep Gelderland, leggen uit wat je wel én wat je niet moet doen.

Wel: makkelijke taal

Gebruik makkelijke taal. "Mensen hebben er niks aan als je zegt: anderhalf jaar geleden bij de omgevingsvisie en de begroting hebben jullie tegen de motie van ons gestemd waarin werd gevraagd om dit en dit te doen met de ringweg", trapt Van Grieken af. "Maak gewoon je punt duidelijk, zonder beleidsjargon."
Ook Schakelaar wil simpele praat. "Niet in jargon, tegelijkertijd ook geen Jip en Janneke-taal, want je hebt het niet tegen een kleuter."
Van Grieken wil naast makkelijke taal ook concrete voorbeelden. "Bij alles wat je in het algemeen zegt, noem ook een concreet voorbeeld. Zoals: wij vinden dat we in het centrumgebied meer kunnen bouwen en wel daar en daar."

Niet: eigen betoog én niet te breedsprakig

Schakelaar staat als debatleider natuurlijk vaak aan de andere kant. Zij stelt de vragen. "En je wil niet weten hoe vaak er geen antwoord wordt gegeven op een vraag. Dan komt er een heel betoog en dat zie je vooral bij onervaren debaters. Zeg gewoon: nee, dat willen wij niet, omdat....."
En als een debatleider opmerkt dat je de vraag niet beantwoordt, ga je ook nog eens nat. "Dan krijg je: ga je nog antwoord geven op mijn vraag? Dat is natuurlijk pijnlijk."
Van Grieken: "Bij gemeenteraden zie je dat politici heel veel vragen willen stellen, terwijl je dat gewoon moet beperken tot de cruciale vragen. Dat zijn er vaak niet meer dan drie. En dat is bij een debat ook zo. Niet te breedsprakig, kies een aantal punten en focus je daar op."

En wel? Debatteren!

En wel: ga in discussie, want het blijft natuurlijk wel een debat. "Je moet voor de kiezer neerzetten wat de keuzes zijn. Wat is het verschil tussen PvdA en CDA, daar heeft de kiezer wat aan", stelt Van Grieken. "Bijvoorbeeld: iedereen is hier voor meer woningen, wij vinden dat we best de hoogte in mogen. Vijf verdiepingen in plaats van drie."
Schakelaar vult aan: "En dan moet je heel goed weten wat de ander gaat zeggen. Verdiep je van tevoren in de argumenten van je tegenstander. Verdiep je in het omgekeerde standpunt." En tot slot: "Geniet ook van het debat. Niet boos worden, maar denken: goh dit is een goeie voorzet, ik ga hem verdedigen. Als je dat doet, zie je het plezier in het debat en dan kom je sterker over."
Wil je weten of de politici in jouw gemeente de tips ter harte nemen? Hier vind je wanneer de verkiezingsbus in jouw gemeente is.