Arnhem en omstreken

Einde dreigt voor Oorlogsmuseum Niemandsland: 'We hebben een kleine 10.000 euro nodig'

Voorzitter Robert Braam van het museum
Voorzitter Robert Braam van het museum © Omroep Gelderland
GENDT - Het zijn de naweeën van alle lockdowns in de voorbije coronajaren, maar als er niets gebeurt, betekent dat simpelweg het einde voor het Oorlogsmuseum Niemandsland in Gendt. Met crowdfunding probeert het bestuur nu te redden wat er te redden valt.
"We hebben een kleine 10.000 euro nodig", zegt voorzitter Robert Braam duidelijk. "Als we dat niet bij elkaar krijgen, dan wordt het een lastig verhaal." Het kleine museum vertelt het verhaal van de oorlogsjaren in de Betuwe en kan op jaarbasis normaalgesproken rekenen op zo'n 10.000 bezoekers. "Maar door alle coronamaatregelen hebben we maar iets van 2500 mensen mogen ontvangen."
Dat ze nu weer open zijn is fijn, maar de geleden schade halen ze er niet mee in. "De mensen die ons nu bezoeken, daar kunnen we de vaste lasten - het gas, water en licht - van betalen, maar daar wordt het gat niet mee gedicht."

Geen coronasteun

Waar sommige musea tijdens de lockdowns nog een beroep konden doen op overheidssteun, kon Braam die hulp op zijn buik schrijven. "We hebben helemaal niks gekregen. We draaien volledig op vrijwilligers. Als je personeel in dienst hebt, dan kreeg je nog iets. Het enige dat wij gekregen hebben is een kleine bijdrage van de gemeente, om aan de deur en de kassa aan de QR-controle te kunnen doen."
"We pissen wat dat betreft echt iedere keer naast het potje", gaat de voorzitter verder, "deze noodkreet is echt nodig om ons hoofd boven water te kunnen blijven houden." Braam heeft inmiddels ook een brandbief naar de gemeente gestuurd. "Er is nog geen contact geweest, maar ik heb inmiddels wel al via via vernomen dat ze ons wel te hulp zouden willen schieten. Ondertussen hopen we dat zoveel mogelijk mensen ons helpen met de crowdfunding, dat zou een enorme steun zijn."