Liemers

Blijdschap om mogelijk verbod op plastic sigarettenfilters: 'Opruimen is onbegonnen werk'

Marloes Heebing (links) en Peggy Blaauw van GoClean de Liemers
Marloes Heebing (links) en Peggy Blaauw van GoClean de Liemers © Omroep Gelderland
Het is voor de vrijwilligers van GoClean de Liemers een doorn in het oog: de duizenden minuscule restjes van sigarettenpeuken op straat en in de natuur. De stichting die in de regio zwerfafval opruimt en registreert, is dan ook blij dat er donderdag aandacht voor dit probleem is in de Tweede Kamer. De Partij voor de Dieren dient namelijk een motie in voor een verbod op de plastic sigarettenfilters.
Zwerfafvalonderzoekers Marloes Heebing en Peggy Blaauw trekken geroutineerd het deksel van een put vlak bij een supermarkt in Duiven. "De plek waar mensen hun laatste restje sigaret vaak ingooien", weet Peggy.
Handschoenen aan, knijper mee en de telefoon in de aanslag om alles te fotograferen en vast te leggen. "Sigarettenpeuken ruimen we meestal niet op, het is gewoon onbegonnen werk. Eens in de zoveel tijd houden we een actie. Halen we bijvoorbeeld een aantal putten leeg en tellen we de filters."

Niet afbreekbaar

In 2020 werden in Nederland bijna 10 miljard sigaretten verkocht. Daarvan belandt naar schatting twee derde op de grond of in het water. Sigarettenfilters zijn gemaakt van celluloseacetaat, een soort plastic, dus peuken breken niet af in het milieu.
"Mensen denken vaak dat het verstandig is hun brandende sigaret in een put te gooien in plaats van in de afvalbak, maar zo komt het dus in ons riool terecht. Ze denken dat de filter volledig afbreekbaar is, maar dat is dus niet zo", vertelt Marloes terwijl ze met haar knijper de ene na de andere peuk uit de put vist. "Al zijn fabrikanten tegenwoordig wel verplicht om op hun verpakking te melden dat er plastic in zit", vult Peggy aan.
Kijk hoe Marloes en Peggy druk zijn met het opruimen van peuken:
Zijn milieuonvriendelijke sigarettenfilters straks verleden tijd?

Belangrijk signaal

De Liemerse stichting is zeker niet de enige milieuorganisatie die blij is met het initiatief van de Partij voor de Dieren. "Het is een landelijk probleem en het ziet er niet naar uit dat de tabaksproducenten er iets aan gaan doen, dan moet de regering de verantwoordelijkheid nemen", stelt Marloes.
Al is het nog wel de vraag of de motie het gaat halen. "Ik hoop het, ik hoop het echt. Maar zo niet, dan is het in ieder geval een signaal en het is belangrijk dat er aandacht voor komt en dat mensen zich ook bewust worden van de aanwezigheid van plastic in de sigarettenfilters."
'De buit'
'De buit' © Omroep Gelderland
Het deksel gaat weer op de put. In de plasticzak die Peggy en Marloes in nog geen kwartier tijd hebben gevuld, zitten inmiddels zeker tweehonderd sigarettenrestjes. En hoeveel putten heeft Duiven? De afvalonderzoekers kijken elkaar aarzelend aan. "Uh, veel?" Inderdaad, het opruimen van de peuken is onbegonnen werk.