Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Wolf doodt vijftien dieren in onze provincie

Een wolf op de Veluwe, vastgelegd in 2020.
Een wolf op de Veluwe, vastgelegd in 2020. © ANP
OTTERLO - Het merendeel van de wolven in ons land leeft op de Veluwe, maar die Gelderse wolven maken opvallend weinig slachtoffers onder vee. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van BIJ12. In totaal vielen in het natuurgebied, dat zich uitstrekt over meerdere gemeenten, elf dieren van de veestapel ten prooi aan een wolf. In onze hele provincie waren dat 15 dieren.
Er leven momenteel vijftien tot twintig wolven in Nederland, sinds de terugkeer van het dier in 2018. Op de Veluwe zijn ze goed vertegenwoordigd, maar ze maakten er vorig jaar relatief weinig slachtoffers onder vee. Uit de cijfers van BIJ12 blijkt dat er negen schapen, een moeflon en een kalf stierven na een aanval door een wolf. In de hele provincie betrof het vijftien dieren.
BIJ12 doet, in opdracht van de provincies, onderzoek naar het leefgedrag van de wolf in Nederland en maakt geregeld tussenrapportages op. Ook handelt het wolvenschade af, wanneer uit laboratoriumonderzoek blijkt dat een wolf achter de dood van vee zit.

Daling ten opzichte van 2020

Een jaar eerder, in 2020, doodden wolven in onze provincie nog 58 dieren bij veehouders. Van die slachtoffers waren er 24 te betreuren op de Veluwe. Volgens deskundigen kunnen de wolven op de Veluwe voldoende andere en makkelijker te bereiken prooien vinden, zoals edelherten en biggen.
Uit de rapportage met wolvenschade komt naar voren dat wolven vorig kalenderjaar door heel Nederland ruim tweehonderd schapen doodden. Een enkele keer maakten ze een ander slachtoffer bij een veehouder, zoals een moeflon of een kalf. In 2020 betrof het aantal slachtoffers nog bijna driehonderd.

2022 tot nu toe

In de eerste maand van dit jaar meldden veehouders door heel Nederland in totaal de dood van 94 schapen, twee damherten, één geit, één wallabie (een type kangoeroe) en één kalf van een Schotse hooglander na een aanval. In al deze gevallen moet laboratoriumonderzoek nog uitwijzen door wie de dieren precies zijn gedood.
Van deze bijna honderd gevallen vielen vijftien dode schapen te betreuren in onze provincie: twee in Nijkerk, eentje in Klarenbeek en twaalf in Putten. Daarnaast werd het kalf van een Schotse hooglander gedood bij een aanval in Oosterhout, blijkt uit de cijfers van BIJ12.