Rijk van Nijmegen

Zwembad Dukenburg ontkent aantijgingen ongekwalificeerd personeel

Het zwembad in Dukenburg.
Het zwembad in Dukenburg. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het bestuur van Zwembad Dukenburg in Nijmegen garandeert dat alle zweminstructeurs gekwalificeerd en goed opgeleid zijn. Dat zegt wethouder Velthuis tegen de raadspartijen die zich zorgen maken over de situatie bij het zwembad (GroenLinks, VVD, D66, PvdA). Eind vorig jaar trok een groep klokkenluiders aan de bel vanwege seksueel overschrijdend gedrag, hoog ziekteverzuim en de inzet van ongekwalificeerd personeel.
Wethouder Velthuis is eind vorig jaar een onderzoek gestart bij het zwembad waarvan de uitkomsten binnenkort beschikbaar zijn.

Twijfel aan onafhankelijkheid

Zowel het bestuur van zwembad Dukenburg als de groep klokkenluiders heeft de gemeente om dat onderzoek gevraagd. Wethouder Velthuis: “Voor de gemeente staat het belang van het zwembad voorop: zwemgasten, personeel en vrijwilligers moeten in een veilige en professionele omgeving terecht kunnen. Daarom faciliteren wij dit onderzoek.”
Over de eerste onderzoeker die de gemeente had aangesteld ontstond twijfel aan haar onafhankelijkheid omdat zij professioneel advies heeft gegeven aan de bedrijfsleiding. “Dit was in het belang van het zwembad, maar het heeft de indruk gegeven dat zij niet onafhankelijk het onderzoek uitvoert” aldus wethouder Velthuis. “De onderzoeker voelde zich door deze twijfel en commotie aangetast in haar integriteit en dat maakte dat er voor haar een onwerkbare situatie is ontstaan.”

Zwembad: "alle instructeurs gekwalificeerd"

Daarom heeft de gemeente heeft een nieuwe onafhankelijk onderzoeker aangesteld die in de week voor kerst is gestart. De opdracht aan die onderzoeker is verder aangescherpt, zodat elke mogelijke (schijn van) vermenging tussen bestuur en onderzoeker is vermeden.
Het bestuur van het zwembad heeft de wethouder dus verzekerd dat alle zweminstructeurs gekwalificeerd zijn. Volgens de klokkenluiders zouden vanwege het hoge ziekverzuim door de slechte werksfeer, ook ongekwalificeerde instructeurs ingezet worden. Maar volgens het zwembadbestuur hebben ze allemaal minimaal niveau 3. En alle medewerkers hebben een actuele Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), een BedrijfsHulpVerleningsdiploma (BHV) en een EHBO diploma.

Niet aangekondigde controles

Zwembad Dukenburg houdt zich bij het ABC-zwemdiploma aan de eisen van vakorganisatie ENVOZ die ook de veiligheid aan de badrand controleert. Daarnaast worden de badwaterkwaliteit en hygiëne van het complex maandelijks gecontroleerd door een externe partij en zijn er niet aangekondigde controles vanuit de provincie.
Wethouder Velthuis heeft beloofd dat de resultaten van het onderzoek over twee weken naar buiten komen.