Achterhoek

Driedaags festival op terrein van Zwarte Cross: 'We mikken nu op 10.000 bezoekers'

Het Startschotgala wordt gehouden op 1, 2 en 3 april.
Het Startschotgala wordt gehouden op 1, 2 en 3 april. © Pixabay
LICHTENVOORDE - De organisator van de Zwarte Cross gaat in april het Startschotgala houden, een driedaags evenement in Lichtenvoorde voor 10.000 bezoekers. Vorig jaar zou De Feestfabriek ook een evenement houden, maar die ging door een piek in de coronabesmettingen niet door.
Het festival wordt gehouden op 1, 2 en 3 april en vindt plaats op het festivalterrein van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Voorheen werd 'Startschotgala' ook gebruikt als kreet voor de openingsavond van de Zwarte Cross en voor het Fieldlab-evenement wat de Feestfabriek zou organiseren. Dit nieuwe evenement staat volledig los van zowel de Zwarte Cross als Fieldlab-evenementen, zegt de Feestfabriek.
"We zetten nu in op 10.000 bezoekers", zegt een woordvoerder van de Feestfabriek. "Als te zijner tijd de maatregelen het toelaten, zouden we wellicht naar 20.000 bezoekers kunnen gaan."

'Voldoende vertrouwen'

De organisatie had na de afgelopen persconferentie 'voldoende vertrouwen' om een nieuw evenement bekend te maken. "Een enorme megatent met bekende bands uit Nederland en een undercovertent waarin bekende Nederlandse muzikanten het werk spelen van hun favoriete bands", zo omschrijft Ronnie Degen, mede-eigenaar van de Feestfabriek, het feest.
Organisator De Feestfabriek heeft maandag de eerste namen bekend gemaakt. Onder meer FeestDJRuud, The Dirty Daddies, Rowwen Hèze en Henk Wijngaard zullen optredens geven.

Onzekerheid

Het is nog niet zeker of er in april daadwerkelijk festivals gehouden mogen worden. "De start van de voorverkoop voor het Startschotgala is op 11 februari. Vanaf dat moment tellen wij af tot de eerstvolgende persconferentie. Hopelijk krijgen wij dan definitief groen licht van het kabinet. En mocht dat niet zo zijn, dan krijgen alle kaartkopers hun geld gewoon terug."