Rijk van Nijmegen

Jan is na 2,5 jaar wachten eindelijk geopereerd

Jan van Elst moest twee keer per dag een katheter inbrengen, voordat hij geopereerd werd.
Jan van Elst moest twee keer per dag een katheter inbrengen, voordat hij geopereerd werd. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Ziekenhuizen in Gelderland starten de gewone zorg weer langzaam op, nu het even rustiger is met coronapatiënten. Ook Jan van Elst, uit de documentaire Over mijn lijf van Omroep Gelderland, is na 2,5 jaar wachten eindelijk geopereerd. Het hoge aantal zieken en medewerkers in quarantaine speelt de ziekenhuizen echter nog wel parten.
Jan van Elst stond al sinds september 2019 op de wachtlijst van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, voor een operatie aan zijn vergrote prostaat. Dat betekent dat hij al 2,5 jaar lang twee keer per dag zijn blaas moet legen met behulp van een katheter. Steeds weer werd zijn operatie uitgesteld, omdat het ziekenhuis te druk was met coronapatiënten. Ook afgelopen najaar nog, vertelde hij toen in de documentaire Over mijn lijf; wachten en weigeren in coronatijd.
Maar nu is Jan dan eindelijk onder het mes geweest. "Jessica (de behandeld arts, red.) zei vanmorgen: 'de vlag mag uit, meneer Van Elst is er'", appt hij vrolijk vanuit het ziekenhuisbed. "Alles goed verlopen. Als het verder goed verloopt, mag ik morgen weer naar huis."
En zo starten meer ziekenhuizen de gewone zorg weer op, nu het aantal coronapatiënten wat minder is. Veel operatiekamers zijn weer in gebruik en dan zijn als eerste patiënten aan de beurt die een IC-bed nodig hebben na hun operatie. “Dat zijn de wat complexere operaties met meer spoed. Die gaan weer door en daar kunnen we ook een deel inhalen”, vertelt een woordvoerder van het Radboudumc. Desondanks is nog steeds 17 procent van de operatiekamers daar niet in gebruik. “Dus het is nog beperkt”.
Anders is het in het Rijnstate. Daar zijn alle operatiekamers weer in gebruik. In het Gelre wisselt dat: “Het aantal OK’s per week is afhankelijk van het aantal (COVID-)patiënten en ziekteverzuim onder personeel.”

Ziekteverzuim

Want onder personeel is het ziekteverzuim hoog. In het Radboudumc bijvoorbeeld 9,8 procent. “Dat schommelt meestal tussen de 5 en 10 procent, dus we zitten nu aan de hoge kant.”
Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk zegt daarover: “Ook wij hebben helaas te maken met uitval van ziekte door omikron of door quarantainemaatregelen. Op dit moment lukt het nog om de personeelsbezetting rond te krijgen. Maar wij monitoren dit dagelijks om te kijken of andere maatregelen nodig zijn, bijvoorbeeld personeel flexibel inzetten op andere afdelingen.”
Ziekenhuizen houden ook een slag om de arm, nu het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen weer lijkt toe te nemen. Het is de vraag of die golf door de omikronvariant de gewone zorg weer dwars gaat zitten.

Zie ook: