Gelderland

Storm Corrie zorgt voor 'natte boel', wind lijkt mee te vallen

Gelderlanders krijgen wind, maar vooral regen voor de kiezen.
Gelderlanders krijgen wind, maar vooral regen voor de kiezen. © ANP
ARNHEM - Storm Corrie zorgt in Gelderland voor een onstuimige wind, maar het is vooral een 'natte boel', zegt Raymond Klaassen van Weerplaza. Onze provincie ligt voor een lange tijd onder een regenzone, waardoor vandaag wel 15 millimeter neerslag kan vallen.
Op de Waddeneilanden is Corrie inmiddels een officiële storm, vertelt Klaassen. "Op Texel en Vlieland is er een uurgemiddelde van windkracht 9 gemeten, dus we hebben daadwerkelijk een noordwesterstorm met de naam Corrie."
Maar in Gelderland lijkt het tot nu toe nog mee te vallen. "Ja, het is hier een stuk rustiger, zeker in de Achterhoek. Daar staat momenteel windkracht 4." Maar wat meer richting het westen van onze provincie moeten mensen rekening houden met een windkracht 6, 'die af en toe tipt aan windkracht 7'. De piek van de wind zou volgens Weerplaza in de tweede helft van de ochtend zijn.

Vooral veel regen

In Gelderland lijkt het vooral heel erg nat te worden. Onze provincie kent vandaag de meeste neerslag van het land. "Je ziet op de weerkaarten echt een neerslagband van het noordwesten tot het oosten over ons land trekken. Dat betekent dat Gelderland continu onder die regenzone ligt. Dan lopen de regenmeters wel vol." Op veel plaatsen kan er wel 15 millimeter regen vallen, 'lokaal zelfs wel wat meer'.
Dat is in deze tijd behoorlijk veel voor één dag. "Zeker in januari en februari, want dat zijn toch de wat drogere maanden. Het is echt kletsnat in Gelderland vandaag. Mocht u naar buiten moeten, dan zou ik een paraplu meenemen, een stevige", adviseert Klaassen.