Achterhoek

Zeldzame vogels voelen zich bedreigd door mogelijke komst van windmolens

Weidevogeldeskundige Frans Bouwhuis in het Beltrumse Veld.
Weidevogeldeskundige Frans Bouwhuis in het Beltrumse Veld. © Omroep Gelderland
BELTRUM - Het waait, regent en eigenlijk is het geen gebied waar je vandaag graag wilt zijn. Toch is het Beltrumse veld, tussen Groenlo, Lichtenvoorde en Ruurlo, een geliefd gebied. Weidevogels komen er namelijk graag. Maar de vraag is of de vogels er in de toekomst ook nog graag komen, nu het gebied onderdeel uitmaakt van het zoekgebied voor windmolens.
"Als je ongeveer een maand verder bent, dan zullen de kieviten hier beginnen met nestelen, daarna de grutto’s, de veldleeuwerik, de gele kwikstaart en ook de patrijzen. Dus hier komen heel veel broedvogels", zegt weidevogelkenner Frans Bouwhuis.

Alles voor de weidevogel

Al 22 jaar zet hij zich in om het de weidevogel naar de zin te maken, vrijwillig. "Toen ik hier begon waren er drie gruttoparen. Nu leven er 44 gruttoparen", vertelt hij met enige trots. En daar blijft het niet bij. "Wulpen, veldleeuweriken, patrijzen. In totaal waren er het afgelopen jaar 312 nesten in het gebied."
De weidevogelpopulatie groeit gestaag verder. Toch staat de groei onder druk. De gemeenten Oost Gelre en Berkelland hebben het gebied namelijk aangewezen als zoekgebied voor windmolens. Zoekgebied K noemen ze het.
Zoekgebied K, het gebied waar de gemeenten Oost Gelre en Berkelland gaan onderzoeken of hier windmolens zouden kunnen komen.
Zoekgebied K, het gebied waar de gemeenten Oost Gelre en Berkelland gaan onderzoeken of hier windmolens zouden kunnen komen. © Omroep Gelderland
"Ik begrijp het gewoon niet", begint Bouwhuis. "Er zijn hier denk ik wel veertien verschillende soorten weidevogels en zeven daarvan staan er op de rode lijst." Dat is een lijst met vogels die bedreigd worden of kwetsbaar zijn.
Het gaat volgens Bouwhuis onder andere om de veldleeuwerik, de patrijs en de grutto. "En dan bedenken ze dat ze juist in dit gebied waar die zeldzame vogels leven, windmolens willen plaatsen."

Weidevogels houden niet van windmolens

Mochten er windmolens komen, dan is de kans heel groot dat de weidevogels op zoek gaan naar een andere woonplek. "De grutto bijvoorbeeld is heel schichtig. Een windmolen die draait, vindt een grutto niet fijn. Hij zal zich niet veilig voelen en vertrekken", vreest Bouwhuis.
Maar is het erg als de grutto en de andere weidevogels elders een nieuw thuis vinden? “Nee, maar je moet in een nieuw gebied wel zorgen dat er beheer is. We werken hier met de jagers, de boeren, tientallen vrijwilligers en de loonwerkers samen. Ik heb dat hier in 22 jaar opgebouwd en afbreken gaat veel sneller.”
In dit gebied leven zeven weidevogels die op de rode lijst staan
Frans Bouwhuis, weidevogeldeskundige
Niet alleen weidevogelkenner Bouwhuis maakt zich grote zorgen. Twee weken geleden tijdens een politieke avond in Berkelland spraken veel meer inwoners zich uit over Zoeklocatie K. Eén van hen is Chris van Trigt. Hij voert het woord namens de stichting Belangenbehartiging Het Broek: "We zijn ons rot geschrokken en wij zijn erg teleurgesteld in het proces tot nu toe. Wij vinden het niet eerlijk dat er nergens anders in Berkelland gekeken wordt naar mogelijke locaties voor windmolens."
Eén van die spandoeken in het zoekgebied
Eén van die spandoeken in het zoekgebied © Omroep Gelderland
De afgelopen jaren heeft het waterschap het hele gebied rondom de Baakse Beek - die hier dwars doorheen loopt - ontwikkeld. "Het is een mooi stiltegebied waar wij van genieten. Als hier windmolens komen, dan vrezen wij voor onze rust, maar ook voor onze gezondheid", zegt Van Trigt.
Daarnaast geven inwoners aan dat er niet voldoende met hen gesproken wordt. "Als de windmolens hier moeten komen, dan willen wij gewoon meepraten", zegt Van Trigt. "Dat gebeurt nu te weinig."

Grondeigenaren krijgen bezoek

De storm in het gebied wordt nog meer aangewakkerd door Liander. De afgelopen periode hebben verschillende grondeigenaren bezoek gehad van een rentmeesterkantoor. "Ze gaan bij mensen langs namens Liander met contracten die ondertekend moeten worden voor de aanleg van kabels. Je kunt je voorstellen dat wij ons nu nog meer zorgen maken."
Een woordvoerder van moederbedrijf Alliander laat aan Omroep Gelderland weten: "In dit gebied moeten we het elektriciteitsnet gaan versterken. Dat doen we omdat we met elkaar steeds meer elektriciteit gebruiken en dat steeds meer vraagt van het elektriciteitsnet. Om problemen te voorkomen verzwaren we ons net en breiden we dat uit waar nodig.
In het genoemde gebied moeten we ook nieuwe kabels aanleggen die soms door percelen gaan van grondeigenaren. Met de grondeigenaren maken we afspraken dat we een kabel in hun grond mogen leggen en wij er later bij kunnen als dat nodig mocht zijn. Dit heeft niks te maken met het feit dat het gebied is aangewezen als zoeklocatie voor windmolens. Windmolens worden op een andere manier aangesloten, direct op het hoogspanningsnet."
"Dat kan wel zo zijn en ergens geloof ik dat ook wel", begint Van Trigt. "Maar we zijn hier al zo op onze hoede. Dit moment is zo slecht gekozen. Je kunt je voorstellen dat mensen die contracten nu zeker niet ondertekenen."

Politiek praat verder over keuzes

Weidevogelkenner Bouwhuis is echter wel hoopvol: “Ik heb niets tegen windmolens, maar niet op deze plek. Als je een kaart van Nederland hebt waar allemaal rode vlekken opstaan omdat het een bijzonder gebied is voor vogels en je bedenkt dat je precies op zo’n rode vlek windmolens plaatst, dan moet je weten dat het niet kan. Dus als je alle feiten op een rij zet, dan kan het niet anders dan dat dit teruggedraaid wordt."
Dinsdagavond praat de gemeente Berkelland opnieuw over de lokale energietransitie.

Zie ook: