Gelderland

Storm Corrie komt eraan: zo bereid je je er goed op voor

Schade in Rheden na de windhoos in 2019.
Schade in Rheden na de windhoos in 2019. © ANP
ARNHEM - Als de weersvoorspellingen voor maandag kloppen, kunnen we onze borst natmaken. Weerplaza denkt dat we de eerste storm van het jaar gaan meemaken, met windstoten tot liefst 110 kilometer per uur. Hoe bereid je je daar op voor?
Voor een deel van het land is alvast code oranje afgegeven vanwege storm Corrie. In onze provincie geldt code geel, van 8.00 tot 18.00 uur.
De windkracht ligt hier lager dan aan de kust, maar nog altijd worden landinwaarts snelheden van 75 tot 90 kilometer per uur verwacht. Diezelfde snelheden werden afgelopen zaterdag ook al gemeten in het noorden van het land. Toen vielen bomen om en ontstond er schade aan woningen.
Wat kun je allemaal doen om schade te voorkomen of beperken?

1. Berg alle spullen in de tuin op

Volgens Weerplaza is het raadzaam losliggende spullen in de tuin op te bergen, want deze worden hoogstwaarschijnlijk een speelbal van de wind. Het Verbond van Verzekeraars adviseert tuinmeubilair en parasols binnen te zetten of maak goed vast te maken. En zorg ook dat bloempotten, vuilcontainers, pergola’s en barbecues niet kunnen omwaaien.

2. Zet de schutting vast

Een schutting moet er vaak als eerste aan geloven, want die vangt veel wind. Controleer daarom of deze nog stevig staat. En vervang rotte onderdelen, als je daar nog tijd voor hebt.

3. Controleer het dak

Veel schade tijdens een storm is terug te herleiden naar het dak. Bijvoorbeeld door weggewaaide dakpannen die op voorbijgangers of auto's belanden. Of omdat de pannen scheef komen te liggen en je last krijgt van lekkage. Het advies van de verzekeraars is dan ook om te controleren of dakpannen en daklood niet los liggen of verschoven zijn. Doe dat natuurlijk niet als de storm al is begonnen.

4. Controleer alle andere losse onderdelen

Als je toch bezig bent, check dan ook gelijk de bevestiging van dakkoepels, golfplaten, satellietschotels, zonnepanelen, vlaggenmasten en antennes. Maar ook zonneweringen en rolluiken zijn vatbaar voor wind.
Weerplaza maakte deze video over de schade die Corrie kan aanrichten:

5. Parkeer niet onder een boom

Hopelijk heb je de bomen in je tuin goed onderhouden, want ieder jaar zorgen afbrekende takken voor veel schade. Haal losse en dode boomtakken rondom het huis alvast weg. En als het even kan, plaats dan ook geen auto onder een boom.

6. Sluit ramen en deuren

Dit spreekt eigenlijk wel voor zich, want zo voorkom je schade door het openwaaien van een raam of deur. Ook krijg je geen last van wateroverlast omdat het naar binnen regent.

7. Ga niet de weg op als het niet nodig is

Doe op tijd de boodschappen en zorg voor voldoende eten en drinken in huis, zodat je niet de weg op hoeft tijdens de storm. De ANWB adviseert weggebruikers maandag niet de weg op te gaan als dat niet noodzakelijk is. "Waarover ik me het meest zorgen maak zijn lege bestelbussen, auto's met aanhangers en vrachtwagens zonder vracht. Uit het verleden blijkt dat die vooral voor problemen zorgen. Bestuurders moeten zich goed afvragen of ze wel de weg op moeten gaan", aldus een woordvoerder.
Tips als je toch de weg op gaat
De ANWB heeft een aantal tips onder elkaar gezet voor wie in de storm toch de weg op gaat.
1. Laat je snelheid zakken en houd veel meer afstand. Dan heb je de auto beter onder controle en heb je meer tijd om te reageren bij onverwachte situaties, bijvoorbeeld bij een zware windstoot. Denk eraan dat de wind vrij spel heeft op bruggen, dijken en open vlaktes. En als je een gebouw of vrachtwagen passeert, kun je zomaar opeens de volle laag krijgen.
2. Houd het stuur met twee handen vast. Ook daarvoor geldt dat je dan de auto beter onder controle hebt en je beter op harde windstoten kunt reageren.
3. Pas je snelheid extra aan als je in een hoge auto of met een caravan rijdt, die vangen namelijk meer wind. Rijden met een aanhanger wordt soms afgeraden, houd daarvoor de verkeersinformatie in de gaten.
4. Let goed op medeweggebruikers. Die rijden minder voorspelbaar dan je gewend bent. Zeker motorrijders en fietsers kunnen plotseling van hun baan afwijken bij een rukwind.

8. Bel 112 bij acuut gevaar

Heb je toch stormschade en is er bijvoorbeeld instortingsgevaar, bel dan 112. Ook als je twijfelt. In veel andere gevallen is het niet nodig om het noodnummer te draaien. Bij losgeraakte dakbedekking of gevelplaten of een boom die op de weg dreigt te vallen kun je gerust de brandweer bellen via 0900-0904. Een omgevallen boom in de berm meld je bij de gemeente.
De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft er een handig overzicht bij gemaakt:
Volgens Weerplaza kan er maandag ook veel regen vallen, op sommige wel 10 tot 20 millimeter. De meeste regen valt als het ook hard waait: in de ochtend en begin van de middag. In de loop van de dag neemt de wind geleidelijk af.