Noord-Veluwe

Marit kreeg als 12-jarige lepra: 'Het was een familiegeheim'

Marit had lepra en wil stigma rond deze ziekte doorbreken.
Marit had lepra en wil stigma rond deze ziekte doorbreken. © Omroep Gelderland
NUNSPEET - Het is vandaag Wereld Lepra Dag. Lepra is een ziekte waarvan we denken dat we er in Nederland niets mee te maken hebben. Maar dat is niet waar, want ons land is een van de koplopers op het gebied van onderzoek en strijd tegen de ziekte.
In Nederland wonen ongeveer vierhonderd mensen die ooit lepra hebben gehad. Marit Hofman uit Nunspeet is één van hen. Als kind werd de ziekte bij haar geconstateerd: "Een blank meisje van twaalf die krijgt niet zo heel snel lepra. Daar denk je niet zo snel aan. Maar mijn vader werkte op dat moment in en om lepraziekenhuizen. Dus we waren wel bekend met lepra en toen bleek ik het dus ook uiteindelijk te hebben."
Ze woonde als kind met haar ouders in Afrika. Kort nadat het gezin was verhuisd naar de Verenigde Staten ontdekte ze een klein wit vlekje op haar knie. Na een test bleek het om lepra te gaan. Lepra is een bacteriële infectie, die goed is te behandelen met medicijnen. Maar gebeurt dit niet, dan worden de zenuwen aangetast, vaak met grote gevolgen. Ontstekingen of verwondingen aan voeten en handen kunnen tot verminking leiden, omdat ze niet worden gevoeld.

'Ik ga liever dood'

Marit kreeg een goede behandeling, maar kreeg wel met het stigma rond de ziekte te maken. "Ik zat op een school waar een docent letterlijk tijdens een les zei: "Ik ga liever dood dan dat ik lepra heb."
Toen was het voor Marit en haar familie duidelijk, dat ze moesten zwijgen, dat Marit lepra had gehad. "Ik heb het op school niet kunnen vertellen. Ik heb het niet aan vriendinnetjes kunnen vertellen. Het was een familiegeheim."
Leprapatiënten worden vaak uit de gemeenschap gestoten en zeer slecht behandeld. Mensen zijn bang om de ziekte ook te krijgen. In Afrikaanse landen gebeurt dit nog steeds. Hofman wil hier met de internationale LepraZending verandering in brengen en ze is daarom ook een blog gestart. Ze weet nu dat het beter is om te praten over de ziekte.

Toegankelijker en begrijpelijker

Het stilzijgen rond de ziekte moet doorbroken worden, vindt ze. Want hoe eerder mensen medicijnen, des te minder verminkingen ze op kunnen lopen. Ook in Nederland moet meer kennis over deze ziekte komen. "Doordat ik vertel hoe ik lepra heb gehad, wordt het toegankelijker en begrijpelijker. Ik wil de vertaalslag maken hoe het is voor anderen."
Ze hoopt dat daarmee ook de behoefte groeit om iets aan de bestrijding van de ziekte bij te dragen.