Gelderland

Pas op! Storm Corrie raast vandaag over de provincie

Het KNMI waarschuwt voor storm Corrie die maandag over het land raast.
Het KNMI waarschuwt voor storm Corrie die maandag over het land raast. © ANP
ARNHEM - Het KNMI waarschuwt vandaag voor zware windstoten. We hebben te maken met storm Corrie. Corrie is Corrie van Dijk, de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI in De Bilt.
Voor een deel van het land is code oranje afgegeven vanwege storm Corrie. In onze provincie geldt code geel, van 8.00 tot 18.00 uur.
De kustgebieden krijgen te maken met windstoten tot 100 kilometer per uur. In de loop van maandagmorgen komen ook elders zware windstoten voor. Daar krijgt het verkeer last van. De wind neemt later in de middag geleidelijk in kracht af.

Zware windstoten

Tot dat gebeurt kunnen in het binnenland windstoten voorkomen van 80 tot 90 kilometer per uur. Verder hebben we vooral in de ochtend nog met buien te maken en die kunnen stevig zijn.
In de middag is het droger, maar er komen hier en daar nog steeds buien voor. Tussen de buien is er soms ook wat ruimte voor de zon. De temperatuur blijft steken op een graad of 6.

Waarom een storm een naam krijgt

Stormen met code oranje of rood voor windstoten krijgen van het KNMI een naam, soms gebeurt dit ook met een storm met code geel. Het KNMI doet dit sinds 2019. Namen voor stormen hebben een functie, zegt het weerinstituut. Brits onderzoek wijst uit dat namen van stormen het publiek bewuster maken van gevaarlijk weer en dat een stormnaam mensen 'aanzet actie te ondernemen om schade en letsel te voorkomen'.
Ook denkt het KNMI door namen te gebruiken dat de communicatie van naderend gevaarlijk weer via de media en andere overheidsinstanties helpt. En het verloop van de storm is gemakkelijker te volgen via de (social) media en online.
De stormnamen in 2022.
De stormnamen in 2022. © KNMI
Onze stormnamen zijn samengesteld door het KNMI en de collega-instituten van Ierland en Groot-Brittannië. Het KNMI heeft voor deze samenwerking gekozen, omdat in ons land de meeste stormen uit het westen komen.
Het komt voor dat een naam nooit meer terugkeert. Dat is bijvoorbeeld met Katrina het geval, de orkaan die op 29 augustus 2005, in de omgeving van het Amerikaanse New Orleans dood en verderf zaaide. De naam Katrina werd door de World Meteorological Organization, die de roulerende namen voor orkanen bedenkt, geschrapt. Door Katrina vielen ruim 1800 doden.

Corrie van Dijk

Vandaag hebben we dus te maken met storm Corrie. Corrie is genoemd naar Corrie van Dijk. Zij was de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI in 1964. In het radioprogramma Met het oog op morgen zei Corrie van Dijk het een eer te vinden dat een storm naar haar is genoemd.
Corrie van Dijk in Met het oog op Morgen
Andere namen die de komende tijd over ons land razen zijn onder meer Herman en Tineke. Herman verwijst naar Herman Bijvoet, oud-hoofddirecteur van het KNMI en meteoroloog tijdens de Watersnoodramp in 1953. Tineke is Tineke Dijkshoorn, de vrouwelijke winnaar van de Elfstedentocht in 1986.