Gelderse Vallei

Hele buurt staat op straat om explosiegevaar: 'Alles is donker thuis'

In de meterkast brandde de gas- en waterleiding door.
In de meterkast brandde de gas- en waterleiding door. © Daniël Hol/Persbureau Heitink
EDE - Een brandje in de meterkast van een woning in Ede zorgde er zaterdag voor dat tientallen omwonenden op straat stonden. Vanwege een gaslek moesten zij voor een paar uur hun huis uit. “Alles in de meterkast was weggesmolten”, zegt een buurman.
Als de brand rond 15.00 uur uitbreekt in de woning aan de Jachtlaan, staat Wessel Ansink nog op het voetbalveld. Hij woont twee deuren verder en besluit toch maar naar huis te komen, als hij hoort dat zijn vrouw en kinderen op straat staan. “De hele buurt moest eruit vanwege explosiegevaar.”
De beelden van vlak na de brand:
Twintig huizen ontruimd vanwege explosiegevaar na gaslek
Zo’n twintig huizen worden uiteindelijk ontruimd door de brandweer. Sommige mensen staan met dekens en een bak koffie te wachten tot ze weer naar binnen mogen.
Alles is donker thuis
Voorlopig is het nog wachten tot alles weer normaal werkt. “De hoofdgasleiding is afgesloten, maar we hebben ook geen elektra meer. Alles is donker thuis. Liander is nog bezig alle huizen veilig te stellen, zodat wij de kachel weer kunnen aanzetten. En kunnen koken.”
Ook Henk Pluimers staat door de gaslek even op straat. Hij had al gelijk door dat er iets aan de hand was. “We worden netjes op de hoogte gehouden”, zegt hij. “Het gaat nog een uurtje duren.”

Huis wordt verbouwd

Bij de brand raakte niemand gewond. Ansink is blij dat het alleen bij materiele schade is gebleven. “Voor die mensen is het jammer, ze waren net hun huis aan het opknappen.”