Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

Kleinzoon voorkomt dat oma (89) wordt opgelicht, trio op snelweg in boeien geslagen

De politie pakte in Arnhem drie verdachten van oplichting op.
De politie pakte in Arnhem drie verdachten van oplichting op. © ANP
ARNHEM - De politie heeft zes verdachten aangehouden voor oplichting. Drie van hen werden donderdag opgepakt in een woning in Arnhem na een anonieme tip. Het andere trio werd betrapt door de kleinzoon van het slachtoffer. Ze vluchtten in een auto maar werden vrijdagavond op de A50 bij Wijchen in de boeien geslagen.
Beide gevallen hebben te maken met zaken waar de politie haar handen vol aan heeft: slachtoffers worden gebeld dat er iets met hun bankrekening aan de hand is en of ze hun bankpas en pincode willen afstaan. Verdachten komen dan bij de mensen thuis om de pas en code op te halen. Vervolgens worden rekeningen geplunderd bij pinautomaten.
In Arnhem kwam de politie drie verdachten op het spoor na een anonieme tip. In een woning in de Emmastraat stuitten agenten op meerdere telefoons. "Er waren duidelijke aanwijzingen dat de drie aanwezigen zich schuldig maakten aan bankhelpdeskfraude", meldt een politiewoordvoerster. "Denk aan telefoons die gebruikt werden voor de oplichtingspraktijken."
Het aangehouden drietal zijn een man van 23 uit Vijfhuizen, een vrouw van 21 uit Amsterdam en een 20-jarige Nijmeegse. Ze zitten in hechtenis.

Vrouw trapt in smoes

Dankzij de kleinzoon van een 89-jarige vrouw uit Lunteren greep de politie vrijdagavond drie Eindhovenaren (21, 20 en 18 jaar) in de kraag op de A50 bij Wijchen. Een van de drie deed zich bij de vrouw voor als medewerker van een bank en spelde haar op de mouw 'dat mensen haar zouden willen beroven en dat de bank daar een stokje voor kon steken'.
De vrouw uit Lunteren geloofde de smoes en gaf haar pincode. Ze verwachtte ‘de bankmedewerker’ aan de deur om haar pinpas op te halen. Maar de kleinzoon van de vrouw die toevallig langskwam, gooide voor de oplichters roet in het eten. Een verdachte vluchtte de woning van de vrouw uit en stapte in een gereedstaande auto.
De kleinzoon waarschuwde de politie en gaf het kenteken door. De auto met daarin de drie kwam tot Wijchen. Ook dit trio zit nog vast.

'Er is niets mis met je bankrekening'

Bij bankhelpdeskfraude belt een oplichter anoniem of met een vals nummer; door een truc van de oplichter denkt het slachtoffer een belletje te krijgen van de bank. "Als een cybercrimineel op deze manier zich voordoet als een bank, noemen we dat bankhelpdeskfraude", legt de politie uit. "De oplichter, de nepbankmedewerker, zegt dat je bankrekening gehackt is omdat er verdachte transacties te zien zijn op je rekening."
Dit is niet waar, benadrukt de politie. "Maar zo probeert de oplichter je ervan te overtuigen om snel maatregelen te nemen. De oplichter zal er op aandringen om je geld over te maken naar een ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’."

Hoe voorkom je dat jouw rekening wordt geplunderd?

De bank belt je niet. Word je toch gebeld, ga er niet op in en geef nooit je bankrekeningnummer of bankpas aan een ander. Word je benaderd, bel dan de politie en meld dat je bent benaderd voor het uitlenen van pas of pincode. Neem ook zelf contact op met je bank en zeg wat jou overkomen is.
Op Radio Gelderland vroeg Ronald van den Bosch aan politiewoordvoerder Marèl van Steenbergen hoe je deze vorm van oplichting kunt voorkomen.
Politie over oplichting met bankpassen