Gelderse Vallei

Bep (94) maakt ouderen al een kwart eeuw wegwijs op internet

De 94-jarige Bep Schut.
De 94-jarige Bep Schut. © Omroep Gelderland
NIJKERK - Een bijzonder jubileum voor de 94-jarige Bep Schut uit Nijkerk; al 25 jaar is ze betrokken bij de plaatselijke afdeling van SeniorWeb, een organisatie die ouderen wegwijst maakt in de wereld van computers en het internet. Ze verricht nog regelmatig hand- en spandiensten en wil het liefst alle ouderen op de computer krijgen. "Het is echt een verrijking voor je leven."
Met groot gemak opent Bep haar laptop in haar ruime kantoor in Nijkerk. Hoewel de computers de afgelopen 25 jaar enorm zijn veranderd, is de van oorsprong Amsterdamse behoorlijk bij de tijd gebleven, want naast dat ze een laptop heeft, beschikt ze ook over een smartphone en een tablet. Zonder al te veel moeite opent ze de website van SeniorWeb op haar scherm. "Dat soort dingen lukt allemaal prima."
Ze is misschien wel een van de weinige negentigers die goed met de apparaten om kan gaan, iets dat eigenlijk als een geluk bij een ongeluk ontstond. "Ik was net gestopt met werken, maar werd toen ziek. Daardoor was ik aan huis gebonden en kon ik niet weg. Ik had een computer van mijn werk meegekregen en die heb ik in die periode opgestart. Er ging een wereld voor mij open, want ik kon opeens meekrijgen wat er met de buitenwereld gebeurde. Je kunt er als het ware door naar buiten kijken.”
Bekijk de reportage, de tekst gaat daaronder verder.
Bep maakt ouderen wegwijs in computers en internet.

Plezier

Toen ze minder ziek was en weer naar buiten kon, besloot ze samen met anderen een project te starten om meer ouderen te helpen met de computer. "Ik had door wat een verrijking het is voor je leven, zo'n apparaat. Ik had er zo veel plezier van, dat ik vond dat andere mensen dat ook moeten weten en leren. Na ongeveer een jaar lukte het, met steun van de plaatselijke Rabobank, SeniorWeb Nijkerk op te richten. Het was gelijk een groot succes", vertelt Bep trots.

‘Leren en lachen’

De 'computerkenner' heeft in haar werkzame leven in de hulpverlening gezeten. Zodoende vindt ze het fijn mensen te helpen, iets dat goed van pas komt bij ouderen die niks van computers afweten. "Nu geef ik geen cursussen meer, maar dat was altijd heel fijn om te doen. Wat mensen wel eens vergeten, is dat een cursus veel meer is dan alleen leren. Het is ook samenkomen, gezellig praten en vooral ook heel veel lachen met elkaar, omdat er altijd wel iets fout gaat. Maar", zegt ze met klem: “Het leren blijft toch écht het belangrijkste.”

Eenzaamheid

Volgens Bep helpt de digitalisering eenzaamheid tegen te gaan. "Mensen die naar de cursus komen, leren weer nieuwe mensen kennen. Zo ontstaan er vriendschappen. De digitale wereld helpt je ontwikkelingen mee te maken. We hebben ook ouderen gehad die we geleerd hebben te bellen en te mailen. Zo kan een oudere mevrouw uit het dorp nog goed in contact blijven met haar dochter in Canada. Het is toch fantastisch dat je op zo'n manier kunt helpen?"
Ik help niet meer zoveel, maar nog steeds waar ik kan.
Bep Schut (94)
De mogelijkheden die de computer biedt, zijn enorm. "Ik vind internetbankieren voor mijzelf écht een enorme uitkomst", legt Bep uit. "Nu hoef ik niet meer met een giroboekje naar het postkantoor. Wat ik ook leuk vind, is dat je online het Rijksmuseum kunt bezoeken. Dat was trouwens een van de eerste dingen waar ik achter kwam toen ik alleen thuis kwam te zitten met een computer", zegt ze met een glimlach.
De komende jaren hoopt Bep nog steeds betrokken te blijven bij SeniorWeb. "Ik help niet meer zoveel, maar nog steeds waar ik kan. Ik wens de organisatie een heel warm hart toe en hoop dat nog heel veel ouderen geholpen willen worden."