Arnhem en omstreken

Waarschuwing voor vogelgriep bij honden: 'Ze kunnen er heel ziek van worden'

Zo dicht bij het water kun je honden nu beter aanlijnen.
Zo dicht bij het water kun je honden nu beter aanlijnen. © Unsplash - Laula Co
ARNHEM - Houd honden aangelijnd in gebieden waar watervogels voorkomen. Die oproep doet Dierentehuis Arnhem en omstreken op Facebook, omdat het vogelgriepvirus gevaarlijk kan zijn voor honden.
Het dierentehuis geeft aan dat ze meer meldingen krijgen over zieke en dode vogels. Ze maken zich zorgen over loslopende honden die wel eens aan uitwerpselen kunnen vreten. Het RIVM bevestigt dat risico. "Honden en katten zijn gevoelig voor vogelgriep", zegt een woordvoerder.

Bijtcontact

"Het gaat dan wel echt om bijtcontact", zo vervolgt de woordvoerder. "Een hond die in een zieke of dode vogel met het virus hapt, kan zelf ook besmet raken. Daar kunnen ze heel ziek van worden."
Hoe kunnen bezorgde baasjes dit voorkomen? Daar zijn het RIVM en het Dierentehuis het wel over eens. "Houd honden aangelijnd in gebieden waar watervogels voorkomen en kijk uit als ze de bosjes induiken", aldus de woordvoerder.
Volgens de website van het Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de kans dat mensen besmet raken met vogelgriep heel klein. Mensen die toch ziek worden, hebben vaak milde klachten.

Zie ook: