Achterhoek

Ellen ten Damme schrijft lied over haar Gelderse muzikale roots

Ellen ten Damme speelt met de Troubadours.
Ellen ten Damme speelt met de Troubadours. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - We kennen haar als actrice, acrobate, danseres en schrijfster. Maar we kennen Ellen ten Damme vooral van haar muziek. Die muzikale roots liggen aan de rand van onze provincie, in Winterswijk.
Ze werd in 1967 geboren in Warnsveld en groeide op in Drenthe. Vaak kwam ze in Winterswijk, waar al haar grootouders woonden. "Daar werd muziek er met de paplepel ingegoten", vertelt Ellen ten Damme in het tv-programma De Troubadours. "Alle broers en zussen van mijn opa speelden een instrument. Ook hoorde ik veel klassiek bij hun thuis." In De Troubadours schrijft ze een speciaal nummer over haar muzikale roots.
Bekijk het nummer wat Ellen ten Damme schreef over Winterswijk.
Ellen ten Damme schrijft lied over haar Gelderlandse muzikale roots - De Troubadours

Café ten Damme

De naam Ten Damme is in de omgeving van Winterswijk niet onbekend. Vroeger zat er aan de Misterweg een café van de familie. Inmiddels is dat een woonhuis geworden. In de schuur ernaast werd vaak geoefend voor de lokale muziekvereniging.
"Het hele dorp wist ook dat ik succes aan het maken was", vertelt Ten Damme. "Daar zorgde mijn vader wel voor. Die was altijd erg trots, tot op het vervelende toe. Dan fluisterde hij naar mensen: Ellen ten Damme, dat is mijn dochter!"
Bekijk hieronder de hele uitzending van De Troubadours.
De Troubadours - Ellen ten Damme