Achterhoek / Stedendriehoek

Jongeren zijn heel hard nodig als vrijwilliger, maar hoe krijg je ze zover?

In de Mattelier in Groenlo is vrijdag een symposium
In de Mattelier in Groenlo is vrijdag een symposium © Omroep Gelderland
GROENLO - De leefbaarheid van veel Gelderse dorpen staat onder druk door een gebrek aan jonge vrijwilligers. Het ontwikkelen van dorpsplannen, zorgen dat sportvelden er netjes bij liggen of iets leuks voor de inwoners van je dorp organiseren: het gebeurt door honderden vrijwilligers in Gelderland. Maar een groot deel van de vrijwilligers bestaat uit pensionado's.
Jongeren zijn hard nodig om hen te vervangen. Om ze aan trekken zouden besturen zich anders moeten organiseren. Dat is één van de aanbevelingen van de Wageningen University & Research. De resultaten zijn vrijdag gepresenteerd tijdens een symposium.

Afscheid van vereniging die zorgt voor leefbaarheid

In Sociaal Cultureel Centrum De Mattelier in Groenlo is vrijdagmiddag door corona slechts een handjevol mensen fysiek aanwezig. Het grootste deel van de deelnemers zit thuis achter een computer en neemt op die manier deel aan de middag. Het is eigenlijk een afscheidssymposium van Eibergenaar Peter van Heek. Hij heeft zich 17 jaar lang ingezet voor de leefbaarheid in de Gelderse kernen bij de Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland. Een afscheidsreceptie vindt hij wel leuk, "maar dit is zinvoller, want dit onderwerp moet meer op de agenda", zegt Van Heek.
En daarom wordt er - onder leiding van Omroep Gelderland-presentatrice Angelique Krüger - aan tafel gesproken over hoe je jongeren actief kunt betrekken bij het besturen van dorpsbelangenorganisaties.

Vrijwilligerswerk moet je anders organiseren

Belangrijk onderdeel van de middag is het gesprek met de jongeren zelf én de presentatie van de resultaten van een onderzoek. De afgelopen twee jaar heeft de Wageningen Universiteit uitgebreid onderzoek gedaan. "We hebben mensen uit het veld gesproken, maar we hebben bijvoorbeeld ook over de grens gekeken", legt onderzoeker Jasper de Vries uit. "Als je meer jongeren in besturen wilt hebben, dan moet je het echt anders doen."
Vrijwilligers moeten meer verantwoordelijkheden krijgen: "Als ze in een klein groepje aan de slag kunnen, dan voelen mensen zich belangrijk en worden ze meer gemotiveerd."
Daarnaast is een projectmatige aanpak van groot belang. Jongeren willen misschien wel één project doen. Dat is overzichtelijk en duurt een bepaalde tijd. Je verbindt je dus niet voor jaren aan een vereniging: "Als één van je kinderen vroeger op een sportclub zat, dan was het vanzelfsprekend dat je als ouder vrijwilligerswerk deed. Dat is nu niet meer zo." Een andere tip is dat organisaties zich meer moeten richten op opleiding en coaching van de vrijwilligers.

Er zijn jongeren die het doen!

Maar waarom zou je als jongere je kostbare tijd opgeven om in een bestuur te gaan zitten? Je gaat misschien nog naar school, anders heb je vast een drukke baan. Je sport daarnaast nog of maakt muziek. Misschien heb je al een gezinnetje of wil je gewoon met vrienden in de kroeg hangen. Toch kan het je wel degelijk iets opleveren als je vrijwilliger wordt in het bestuur van je dorpsbelangenorganisatie.
Drie jonge dames die in een bestuur zitten of hebben gezeten, vertellen tijdens het symposium over hun ervaringen: "Planningtechnisch vraagt het wel wat van je", zegt Lotte Roos van de Dorpscoöperatie Rekken. "Maar ik houd ervan om met mensen samen te werken en als je op die manier je dorp verder kunt ontwikkelen dan krijg je daar energie van."
Irene Hagens, ook uit Rekken, ziet vooral kansen voor haar persoonlijke ontwikkeling. "Toen ik begon wist ik niet zoveel over de werkwijze van gemeenten of de provincie", vertelt Hagens. "Maar ik vond het wel interessant en in deze rol leer ik daar wat van."
Diane Klok is vier jaar lang bestuurslid geweest van Harskamps Belang. De liefde maakte dat ze nu niet meer in dat bestuur zit omdat ze is verhuisd. "Wat ik heb geleerd? Dat zijn bepaalde vaardigheden die je in een studie niet leert, zoals leren organiseren en vergaderen. Maar je leert ook hoe de politiek werkt."
Het symposium is de eerste in een reeks, want in mei is er opnieuw een dag die in het teken staat van het enthousiasmeren van jonge mensen in besturen van dorpsorganisaties.