Noord-Veluwe

Gynaecoloog rommelde met eigen sperma, ziekenhuis zoekt patiënten

De gynaecoloog verwekte kinderen met zijn eigen sperma.
De gynaecoloog verwekte kinderen met zijn eigen sperma. © ANP
ZWOLLE - Ziekenhuis Isala in Zwolle roept oud-patiënten van gynaecoloog Jan Wildschut op zich te melden en richt zich in die zoektocht ook op Gelderlanders. Als arts verwekte de man eind vorige eeuw minstens 47 kinderen met zijn eigen sperma in plaats van dat van donoren.
Het ziekenhuis vraagt ex-patiënten zich te melden, onder meer via een oproep in dagblad De Stentor. Die krant wordt in een groot deel van het noorden van Gelderland verspreid. De in 2009 overleden arts werkte van 1981 tot en met 1993 het vroegere Sophia Ziekenhuis, de voorganger van Isala. Dit ziekenhuis is goed bereikbaar voor inwoners van het gebied Noord-Veluwe.
De gynaecoloog voerde er vruchtbaarheidsbehandelingen uit. Dit waren zowel KID-behandelingen (Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma) als KIE-behandelingen (Kunstmatige Inseminatie met Eigen sperma van de partner) voor stellen die moeite hadden om een kind te krijgen. Een onderzoekscommissie hield zijn werkzaamheden tegen het licht en kwam erachter dat de man tientallen malen zijn eigen sperma had gebruikt.

Christelijke lezers

Omdat "dossiervorming destijds beperkt" was, doet het ziekenhuis nu een oproep in de Stentor, in Trouw en het Reformatorisch Dagblad om oud-patiënten van de gynaecoloog te vinden. Het hospitaal koos deze kranten vanwege de vaak christelijke signatuur van hun lezers.
Voor een aantal van de ouders in kwestie zou het nog lastig kunnen zijn om uit te komen voor de behandelingen van destijds en de gevolgen, vreest het ziekenhuis. Dat wil het taboe op de kwestie sowieso verzachten, zegt het. Er volgen ook nog enkele huis-aan-huisbladen, aldus een woordvoerster.