Stedendriehoek

Buurt is gewelddadige incidenten spuugzat: 'Ik denk aan verhuizen, het is niet meer veilig'

Er zijn de laatste tijd veel incidenten in de Apeldoornse buurt.
Er zijn de laatste tijd veel incidenten in de Apeldoornse buurt. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Er heerst onrust onder de bewoners in de Apeldoornse Metaalbuurt. Bij een steekpartij in de wijk raakte vrijdag iemand gewond. In een zoektocht naar de dader omsingelde de politie in de buurt een ander huis. De schrik zit er goed in bij de buurtbewoners. Zij zijn de lange lijst van incidenten meer dan zat.
"Is er wéér wat gebeurd," zegt Esther Heerdt als ze vanaf haar balkonnetje op de eerste verdieping van de flat aan de Magnesiumweg naar beneden kijkt naar een politieauto. De bewoonster zegt dat het aantal incidenten in de Metaalbuurt de afgelopen tijd fors toenam. "Ik vind het heel erg onrustig. Er zijn meer ruzies en meer hard kabaal en vechtpartijen. Ik denk dat de mensen gewoon heel onrustig zijn. Je kan nergens heen."
Kijk naar de reacties uit de buurt:
Buurt is gewelddadige incidenten in Apeldoornse Metaalbuurt spuugzat
En Heerdt is niet de enige flatbewoner die beklag doet. Ook Peter Schievers is het meer dan zat. "Ik denk aan verhuizen, want ik vind het niet meer veilig hier," zegt hij opgewonden.
En dan somt hij een lange lijst aan incidenten op die hij in de wijk heeft meegemaakt. "Er wordt veel ingebroken. Er worden brandjes gesticht. Er worden auto's gesloopt en gestolen. Er zijn scooters gestolen en er worden zelfs woningen in de fik gestoken."

Illegale wietplantage in de fik

Dat laatste kan Esther Heerdt zich nog maar al te goed herinneren. "Er werd bij mij aan de deur geklopt door een bovenbuurman. Hij was pikzwart. "Er is brand riep hij." Ik vroeg nog of hij hulp nodig had. 'Nee, ik kan het zelf wel af,' was het antwoord, toen hij haastig de deur achter zich dichttrok. Ik weet ook wel waarom hij geen hulp wilde. Zijn illegale wietplantage stond namelijk in de fik."

'Ineens op de vuist'

"Laatst was hier een buurtfeestje," vervolgt Heerdt. "Dat liep helemaal uit de hand. Ik schrok me te pletter. Ze gingen ineens met elkaar op de vuist. Er kwamen vier politiewagens aan te pas. Heb je eens een leuk feestje en dan krijg je allemaal ruzie. Dat is toch niet leuk."
Iedereen vertelt ook het verhaal van de verwarde buurtbewoner die in zijn onderbroek van balkon naar balkon klom. "We noemden hem Spiderman," zegt Schievers. "Hij klom zo naar boven. Hij ging 's nachts zo bij mensen naar binnen. Kun je je het voorstellen dat je ineens een man daar hebt staan... Nou, dan schrik je toch."

'Gemeente moet meer doen'

"Ik vind zelf wel dat de politie heel snel ter plaatse is als er wat is," zegt Heerdt. Maar ze vindt wel dat er meer gedaan moet worden. "Ik vind dat de gemeente meer op de hoede moet zijn van wat voor mensen ze in de flat stoppen."

Wijk als aandachtspunt

De gemeente Apeldoorn zegt de problemen in de buurt te kennen. Gemeente, politie en justitie hebben de wijk al als aandachtspunt. Maar ze wachten eerst het politieonderzoek af. De gemeente zegt ook niet via media eventuele nieuwe maatregelen te willen aankondigen. Dat doen ze met de wijkagent en in de wijk zelf.