Arnhem en omstreken

Deze vroege vogels hebben de tuinvogeltelling al achter de rug

Goed kijken om vogels te spotten.
Goed kijken om vogels te spotten. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Bijna 200.000 vogelliefhebbers deden vorig jaar mee met de Nationale Tuinvogeltelling. En dit jaar worden er nog iets meer verwacht. Scholen mochten al vandaag gaan tellen, zoals de leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Laarhorst in Arnhem.
In het naastgelegen park wordt aan de hand van een lijstje met afbeeldingen van vogels gespot en geteld. "Ik heb al vijftien vogels geteld", vertelt een leerling trots. Een andere leerling: "Ik heb in vijf minuutjes tijd best wel veel vogels gevonden."

Verrekijkertjes

Toch is het goed zoeken en vooral goed kijken. Vooral zwarte kraaien, eksters, merels, meeuwen en houtduiven komen in de lens van de verrekijkertjes van de kinderen. Er zijn vogels die de leerlingen nog nooit hebben gezien. "De winterkonink, de Turkse tortel en de heggemus, die zitten heel vaak in de heg, dus die kan je niet zo makkelijk zien."
Docent Bart Hoftijzer.
Docent Bart Hoftijzer. © Omroep Gelderland
Docent Bart Hoftijzer: "Vanochtend hebben we eerst een speciale les besteed aan de vogeltelling. En nu spotten dus, en morgen kunnen ze er nog zelf op uit."

Telling vorig jaar: 2,7 miljoen vogels

De tuinvogeltelling is een initiatief van de vogelbescherming, in samenwerking met SOVON en IVN. De telling van 2,7 miljoen vogels zoals vorig jaar geeft een prachtige indicatie met welke vogels het goed gaat en welke in aantallen afnemen.
Maar natuurlijk is vogels tellen in je tuin ook gewoon leuk. Speciaal voor scholen is er een lespakket samengesteld om samen met de hele klas vogels te gaan tellen.
Vogel gespot. Even kijken op lijst welke vogel het precies is.
Vogel gespot. Even kijken op lijst welke vogel het precies is. Omroep Gelderland © Omroep Gelderland