Rijk van Nijmegen

Hoe is het met de schrijvers en dichters? Daar staan ze in Nijmegen bij stil

Jasper Serraris draagt een 'corona gedicht' voor
Jasper Serraris draagt een 'corona gedicht' voor © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Eigenlijk had het de aftrap moeten zijn voor de Nijmeegse Poëzieweek, de nationale gedichtendag van donderdag. Maar vanwege onzekerheid over de coronamaatregelen werd op het laatste moment besloten om die af te zeggen. Toch wilde de Bibliotheek Gelderland Zuid de dag niet stilletjes voorbij laten gaan, want schrijvers en dichters zijn de afgelopen twee jaar al te stil geweest. Daarom was er een Poëzieprotest.
“Ik heb deze nacht de mooiste zin voor je bedacht", zo zingt een performer op Plein 44 donderdagmiddag. Ze hebben niet stil gezeten op hun zolderkamertje tijdens de lockdown, de schrijvers en dichters.
Marjolijn Hordijk van de Bibliotheek Gelderland Zuid die het PoëzieProtest heeft georganiseerd: “Heel veel mensen denken inderdaad dat een dichter of een schrijver op zijn zolderkamertje zit. En dat doet-ie natuurlijk voor een groot gedeelte van de tijd ook, alleen het is wel een feit dat de meeste schrijvers en dichters daar hun brood niet mee kunnen verdienen. Dat doen ze op het podium.”
Kijk naar beelden van het Poëzieprotest:
PoëzieProtest voor de vergeten dichters tijdens corona
Vorig jaar zijn in Nederland 43 miljoen boeken verkocht en dat is het hoogste aantal in tien jaar tijd. Maar volgens Hordijk hebben vooral de internationale bestsellers daarvan geprofiteerd. Dichter Jasper Serraris kan dat beamen: “Ja dat is leuk voor de grote uitgeverijen die daar de inkomsten uit delven. Maar als artiest of schrijver zelf moet je het hebben van de boekpresentaties, de optredens en dat soort zaken.”

Inspiratie door corona

Serraris treedt normaal zeker twintig keer per jaar op. Nu heeft hij de lockdown 'uitgezeten' in een leegstaand gebouw midden in het bos met weinig meer om handen dan 'bier drinken met vrienden'. Het was de inspiratie voor één van de gedichten die hij deze donderdagmiddag voordraagt. Daarin onder meer de op de coronaregels geïnspireerde zin: “We verstaan elkaar al lang niet meer al zitten we op anderhalve meter afstand, tussen ons alleen een vuur.”
Behalve dichterlijke inspiratie bood de lockdown ook bedrijfsmatig nieuwe inzichten. Zo heeft Serraris samen met zijn collega’s van de kleine uitgeverij Proces Verbaal zelf een printer aangeschaft via Marktplaats. “Dus we drukken het ook zelf. We maken nu een boekoplage van driehonderd stuks, volledig met de hand. Dat scheelt drukkosten. Daar komen we dan net mee uit", zo legt de dichter uit.

'Geen protest tegen coronaregels'

Organisator Marjolein Hordijk benadrukt dat deze manifestatie geen protest is tegen de geldende coronaregels. “Het is vooral bedoeld om aandacht te vragen voor een groep mensen die eigenlijk nog helemaal geen aandacht heeft gekregen.”