Liemers / Arnhem en omstreken

Tim vreest ziekte door versoepelingen: 'Ik heb minder vrijheid'

Versoepeling coronamaatregelen: "Ik heb minder vrijheid"
Versoepeling coronamaatregelen: "Ik heb minder vrijheid" © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - "We doen iets heel spannends," zei premier Rutte dinsdag toen hij coronaversoepelingen aankondigde. Het loslaten van de lockdown betekent voor de meeste Nederlanders een verademing en meer vrijheid, maar er is ook een groep die angstiger is geworden en zich minder vrij kan bewegen. Vooral kwetsbaren zijn bang om ziek te worden. Zoals Arnhemmer Tim Kroesbergen
"Ik vind het fijn dat er weer meer mogelijk is, maar daardoor nemen ook de besmettingen toe en het gevaar voor mij", zegt Kroesbergen als hij in zijn rolstoel naar buiten komt rijden. Hij wil het liefst buiten geïnterviewd worden, want de kans op besmetting met het coronavirus is binnen veel groter dan buiten, legt hij uit.
Niet iedereen is blij met de versoepelingen

Geen zin in intensive care

"Het gevaar voor mij is, dat ik met mijn kwetsbare lijf een grotere kans heb om in het ziekenhuis terecht te komen en wanneer ik naar het ziekenhuis zou moeten, dan zou ik niet op een verpleegafdeling terecht kunnen, maar direct naar de IC moeten en dat is niet waar ik trek in heb."
Kroesbergen probeert daarom op een zo veilig mogelijke manier te leven. Dat betekent voor hem wel de nodige beperkingen. "Ik zal niet de eerste zijn die naar een bioscoop of een terrasje rent. Het is zeker angstig."

'Minder vrijheid voor mij'

Maar er is meer. De Arnhemmer woont sinds de persconferentie niet meer in zijn woning met veel zorgverlening in Arnhem. Hij is weer bij zijn ouders in Zevenaar ingetrokken. "Ik heb het goed in Arnhem. Het is ook veilig wel. Alleen om het risico zo veel mogelijk te beperken, denk ik toch dat het voor nu even een slimme keuze is om even weg te zijn. Ik heb hier wel minder vrijheid, want het huis is minder op mij aangepast. Maar met corona is het toch iedere keer weer bedenken wat het veiligste is."
Op de vraag wat Kroesbergen het liefste zou hebben, moet hij even nadenken. "Ik vind dit een heel moeilijke vraag, omdat ook ik voel dat de samenleving open wil. Het zou heel geleidelijk naar een meer normale situatie moeten gaan. En misschien gaat het dat ook wel, en kan ik zo weer terug naar Arnhem. Daar hoop ik op. We hadden misschien toch nog ietsje langzamer moeten gaan met het versoepelen. Het voelt nu alsof er echt een heleboel weer meer mag."