Arnhem en omstreken

Joost heeft na twee jaar nog coronaklachten en roept om 'gespecialiseerde centra'

Joost Klappe
Joost Klappe © Omroep Gelderland
HUISSEN - Joost Klappe uit Huissen kampt al bijna twee jaar met de gevolgen van zijn coronabesmetting: hij heeft long covid. Maandag praat hij, namens de Patiëntengroep Long Covid Nederland, in de Tweede Kamer over wat dat voor hem betekent. "Er zouden gespecialiseerde centra voor long covid moeten komen."
Het is het begin van de coronapandemie als Joost Klappe flink ziek wordt. Rond Pasen 2020 belandt hij in het ziekenhuis. Hij sterkt weer aan en mag naar huis, maar heeft sindsdien nog steeds te maken met restklachten van zijn besmetting. Hij heeft 'long covid': langdurige klachten na een coronabesmetting.
Nu, bijna twee jaar later, gaat het 'een stuk beter' met hem, begint hij het gesprek optimistisch. "Ik werk weer volledig. Daar ben ik blij om. Ik had altijd een baan waar ik veel voor reisde. Dat moet ik ook weer gaan doen. Dat zal weer een stap zijn."
Maar de klachten zijn er nog steeds: tintelingen in armen en benen, trillende vingers, af en toe hoofdpijn en concentratieproblemen. Waar hij vroeger een fanatiek hardloper was, kan hij nu maximaal 2,5 kilometer wandelen. En in het weekend slaapt hij bij, nu hij doordeweeks weer volledig werkt. "Zonder medicatie blijf ik niet op de been en tussendoor heb ik nog steeds rustmomenten nodig."

Juiste hulp

Klappe blijkt niet de enige. Deze week bleek uit onderzoek van het Radboudumc onder 246 coronapatiënten uit de eerste golf dat driekwart na een jaar nog klachten heeft. Het gaat vooral om lichamelijke klachten, maar ook om angstgevoelens en concentratieproblemen.
Ofwel, leven met long covid grijpt in op je dagelijkse leven. Maar in Nederland lopen long covid-patiënten volgens Klappe lang rond met hun problemen, voordat ze de juiste hulp weten te vinden. Ze kloppen aan bij de huisarts, bij de fysiotherapeut, bij de ergotherapeut, bij het ziekenhuis. Iedereen moet steeds weer zelf het wiel uitvinden. De Tweede Kamer moet daar wat aan doen, vindt de Huissenaar.
Veel artsen moeten het wiel zelf uitvinden
"We zijn inmiddels twee jaar verder en er zijn nog steeds geen richtlijnen voor diagnose, behandeling en doorverwijzing. Veel artsen moeten zelf het wiel uitvinden, terwijl de kennis er wel is, maar niet wordt verspreid. Niet omdat die artsen dat niet willen, maar omdat er geen netwerk is. Landelijk wordt er eerst gewacht op onderzoek, terwijl in Amerika en Engeland er al meer dan een jaar richtlijnen bestaan die steeds doorontwikkeld worden op basis van nieuwe kennis."
Namens de patiëntengroep pleit Klappe voor een gespecialiseerde centra voor long covid. "Bij het Radboudumc heb je bijvoorbeeld een long covid-poli, waar ze allerlei onderzoeken bij je doen. Maar ze kunnen je vervolgens niet doorverwijzen naar gespecialiseerde revalidatiecentra of huisartsen, want die zijn er niet. Als dat wel gebeurt, zouden we al zoveel verder zijn."
Toenmalig coronaminister Hugo de Jonge zei vorige maand in reactie op de petitie van Long Covid Nederland tegen de Tweede Kamer dat er al in 2020 door verschillende zorgpartijen adviezen zijn geformuleerd over nazorg aan long covid-patiënten. Deze adviezen worden nu samengevoegd tot een ‘integrale multidisciplinaire richtlijn covid-19 nazorg’. Daarin worden volgens De Jonge de laatste (wetenschappelijke) inzichten en ontwikkelingen uit binnen- en buitenland meegenomen. “Waar normaal gesproken voor de ontwikkeling van een dergelijke grote, complexe richtlijn een periode van 2-3 jaar staat, wordt deze richtlijn gezien het actuele onderwerp versneld ontwikkeld”, aldus De Jonge. Hij verwacht dat de richtlijn dit voorjaar klaar is.

Zie ook: