Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Raven op de Veluwe hebben het voorjaar al in de bol

Raven
Raven © Michael de Vries Natuurvideo's
LUNTEREN - De raven op de Veluwe zijn alweer volop bezig met de voortplanting. De gitzwarte vogels voeren op dit moment spectaculaire baltsvluchten uit, waarbij de vogels zich in de lucht soms bijna volledig omdraaien. Eind deze maand al leggen de raven hun eieren. Daarmee zijn ze een van de eersten.
Raven zijn ongeveer net zo groot als een buizerd, vertelt boswachter Roy Mes van Geldersch Landschap en Kasteelen. Daarmee is het de grootste kraaiensoort van ons land. Mes neemt BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink mee naar het Wekeromse Zand bij Lunteren.
In dit natuurgebied dat bestaat uit bos, heide en stuifzand hebben raven zich sinds de herintroductie in ons land, eind jaren zestig, gevestigd.

Uitgeroeid

Net als bevers en otters werden raven uitgezet op de Veluwe nadat de vogels eerder waren uitgeroeid door mensen. Raven hadden een slechte reputatie. Zo werd de vogel gezien als concurrent voor jagers en werd onterecht aangenomen dat de raaf de pest verspreidde. Eind jaren zestig werden weer raven losgelaten op de Veluwe. Sinds 1976 broeden de vogels weer in Gelderland.
Op de Veluwe leven inmiddels naar schatting zo'n 100 broedparen. Er leven verschillende kraaiensoorten in ons land. Naast de raaf zijn de meest bekende de kauw, de zwarte kraai en de roek. Ook de meerkleurige ekster en gaai behoren tot de kraaiachtigen, net als de zeer zeldzame bonte kraai.
De raaf is behalve aan zijn grootte te herkennen aan het geluid...

Snuggere vogels

Raven zijn intelligente vogels. Uit onderzoek blijkt dat raven vriendschappen sluiten en dat ze elkaar troosten. Uit recent onderzoek waarbij het gedrag van raven op de Veluwe werd bestudeerd, kwam naar voren dat de vogels communiceren met wolven. Ze zouden wolven attenderen op een zwakke prooi in de buurt. Deze unieke samenwerking helpt zowel de wolf als de aas etende raaf zelf. Sinds de jaren tachtig heeft de raaf zich weer steeds verder over ons land verspreid, maar hij staat nog altijd op de rode lijst van bedreigde vogelsoorten.

Nog een vroege broedvogel

Net als de raaf behoort ook de bosuil tot de vroegste broedvogels van ons land. De uilensoort is tijdens de baltsperiode goed te herkennen aan zijn mysterieuze roep in een duister bos. Deze vogel legt zijn eieren in een boomholte. Ook overdag knappen de roofvogels daar een uiltje. Als de locatie goed bevalt, maken de uilen jarenlang gebruik van zo'n plek.
Met een beetje geluk kun je de uil daar ook op klaarlichte dag waarnemen...
BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.