Rijk van Nijmegen

Cafébezoekers genieten weer van bier en bitterballen: ‘Het voelt bevrijdend’

Bezoekers genieten met volle teugen van de heropening van de horeca.
Bezoekers genieten met volle teugen van de heropening van de horeca. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Volle bierglazen, lachende mensen en tientallen schalen met bittergarnituur. De horeca heeft tot grote vreugde van bezoekers na een sluiting van ruim vijf weken de deuren geopend. Ook in café Samson in Nijmegen is het weer ouderwets gezellig.
“Het is helemaal geweldig om hier weer met mijn vrienden te mogen zitten. Ik heb de sfeer enorm gemist”, vertelt bezoeker Simon Schonenberg. Samen met zijn vriendengroep geniet hij in het volle café van alcoholische versnaperingen en een schaal met hartige hapjes. Zijn kameraad Niels van den Berg is ook blij weer in een kroeg te kunnen zitten. “Het is heel gezellig om weer onder de mensen te komen. Ik heb de gezelligheid en het ontmoeten van nieuwe mensen gemist.”
Bekijk hier hoe mensen hun eerste avond in het café beleefden:
Bezoekers genieten met volle teugen opening horeca
Een paar tafels verderop zit Fruzan Omar met haar vriendinnen. Ze is opgelucht dat het weer mogelijk is buiten de deur iets te ondernemen. “Het is fantastisch. Natuurlijk kan je thuis ook dingen doen, maar het is heel bevrijdend om weer samen in een kroeg te kunnen zijn. En dat er weer een lekker vers getapt biertje voor je is.”
Ook voor de vriendinnengroep betekent de opening van de horeca weer meer mogelijkheden om nieuwe mensen te ontmoeten. “Wat ik het meest hebt gemist is gewoon dat je met veel mensen bij elkaar kan zijn, ook met mensen die je niet kent”, aldus Noa Renjaan.

‘Mensen hebben er zin in’

Eigenaar van café Samson, Bjorn Boschman, kijkt er al lange tijd naar uit zijn gasten weer te kunnen verwelkomen. “Het is zo fijn dat het moment daar is. De sfeer is ook gemoedelijk en leuk. Mensen hebben er zin in en zijn blij dat ze er weer uit kunnen.” Ondanks dat de horeca zwaar getroffen is door de coronacrisis houdt hij goede moed. “De euforie van weer open mogen voert de boventoon. We zijn vooral blij en tevreden dat we de deuren weer mogen openen.”

Beperkingen

De horeca is nog wel gebonden aan een aantal beperkingen. De deuren moeten om uiterlijk 22.00 uur sluiten en bezoekers mogen alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs. Ook is anderhalve meter afstand houden, een vaste zitplaats en een mondkapje wanneer je rondloopt verplicht. Regels waar Bjorn het beste van probeert te maken. “We roeien met de riemen die we hebben. De maatregelen zijn niet nieuw en we doen het ermee.”

Genieten van wat wel kan

Bezoekers van het geliefde Nijmeegse café hebben dezelfde instelling. “In vergelijking met waar we vandaan komen mogen we nu al zoveel meer. Ik geniet alleen maar van wat er wel weer kan, en dat ik wanneer ik naar het toilet ga een mondkapje op moet vind ik geen probleem”, zegt Simon.
Ook Fruzan heeft geen enkele moeite met de regels waar cafébezoekers zich aan moeten houden. “Ik heb er helemaal geen last van. Er zijn mensen die vanwege corona al bijna twee jaar lang thuis moeten blijven. Dus als ik dan alleen een mondkapje op moet, doe ik dat met alle liefde.”