Gelderse Vallei

Kroeg gaat zelf dicht na geschil met gemeente: 'Nog nooit zo'n circus meegemaakt'

Reyer van Dijk is mede-eigenaar van Café De Kade
Reyer van Dijk is mede-eigenaar van Café De Kade © Omroep Gelderland
EDE - Café de Kade in Ede, dat eerder deze maand werd gesloten vanwege het niet naleven van de coronaregels, zou morgen weer open mogen. Maar de eigenaren hebben na een gesprek met de gemeente besloten om nu zelf zes weken dicht te gaan. "Ik heb nog nooit in m'n leven zo'n circus meegemaakt", zegt Reyer van Dijk.
De mede-eigenaar van het café is niet te spreken over de houding van de gemeente Ede. Burgemeester René Verhulst gooide de kroeg dicht nadat gasten agenten en boa's hadden bekogeld en beledigd. Café de Kade deed die dag mee aan het landelijke coronaprotest.
Verhulst gaf aan zich verder in het dossier te verdiepen en verdere maatregelen niet uit te sluiten. Van Dijk vindt dat de gemeente er te lang over doet om een besluit te nemen. Hij heeft het gevoel dat ze onder een vergrootglas liggen. Eerder stelde hij al dat het niet de schuld van het café was dat het tijdens die protestdag zo uit de hand liep.

Vergrootglas

"Bij de gemeente hebben we weinig begrip gevonden. Dus nu hebben we zelf maar besloten dat we zes weken dicht gaan. Voor de rust en om te zorgen dat we nergens op gepakt kunnen worden. We zitten natuurlijk met die coronaregels waar we ons aan moeten houden."
Wat er na die zes weken gaat gebeuren? "We gaan alles op alles zetten dat we straks gewoon weer open kunnen. Een andere naam erop, waarschijnlijk nieuwe vergunningen." Het café werkt achter de schermen hard aan verandering, maar daar gaat de gast straks niets van merken. "Het blijft een café/partycentrum voor gezellige en brutale gasten", aldus van Dijk.

Gemeente

De gemeente stelt inderdaad dat er nog geen beslissing is gemaakt. "Dat maakt wel dat we aan alle kanten wat meer tijd hebben om naar deze situatie te kijken", zegt de woordvoerder van burgemeester René Verhulst. "Doordat meneer nu dit besluit heeft genomen om nu dicht te gaan, hebben wij geen aanleiding om op dit moment verdere maatregelen te nemen."
De gemeente gaat nog wel naar het hele dossier van Café de Kade kijken. Of daar nog consequenties aanhangen is nog niet duidelijk, daar wordt nog een besluit over genomen.