Gelderland

GGD's hebben het moordend druk: 150.000 testafspraken per dag

Mensen staan in de rij om zich te laten testen op het coronavirus.
Mensen staan in de rij om zich te laten testen op het coronavirus. © ANP
EDE - Wie deze week een testafspraak wil maken bij de GGD, moet van de lange adem zijn. De telefoonlijnen zijn iedere dag overbezet en online is er niet altijd een plekje in de buurt te vinden voor een afspraak.
Wie in Ede woont en in zijn directe omgeving een testafspraak wil inplannen, komt woensdagochtend bedrogen uit. De eerstvolgende mogelijkheid is op vrijdagochtend, in het naburige Veenendaal. De locatie ligt op een kwartier rijden. Ook een testlocatie in Kesteren is beschikbaar, op 25 minuten rijden.
De beschikbaarheid van testlocaties in de omgeving verschilt gaandeweg de dag. Een locatie die 's morgens om 9.30 uur niet in het overzicht is opgenomen, staat daar woensdagmiddag om 14.20 uur wel tussen. De GGD's en het RIVM gaven de laatste tijd al aan dat verschillende pogingen op een dag een verschillende uitwerking hebben.

Telefoon staat roodgloeiend

De GGD's hebben het de laatste maanden moordend druk. Dinsdag en woensdag kwamen er gemiddeld 150.000 mensen per dag (!) naar de verschillende locaties om zich te laten testen. Al die testen moeten worden verwerkt en de resultaten ervan moeten worden teruggekoppeld. Sinds woensdag wordt daarom samengewerkt met commerciële testaanbieders, om te kunnen voldoen aan de gigantische vraag.
Die commerciële testaanbieders moeten zijn aangesloten bij Stichting Open Nederland en ontlasten de GGD's. Voor wie zich wil laten testen, verandert er niets: iedereen kan telefonisch of online een afspraak maken. Slechts de locatie waar de test uiteindelijk wordt afgenomen, kan anders zijn nu ook de commerciële testaanbieders meedoen.
Voorbeeld van een commerciële teststraat.
Voorbeeld van een commerciële teststraat. © ANP
In welke gemeenten in Gelderland met commerciële teststraten wordt samengewerkt, kan de GGD-koepel niet zeggen. Die verwijst door naar de Stichting Open Nederland, die zegt met meerdere partners samen te werken op verschillende plekken in het land. Specifieke locaties kan de stichting niet noemen.

Geduld en begrip

Een woordvoerder van de GGD GHOR zegt dat het al langere tijd enorm druk is op de lijnen. Dat geeft een tweeledig gevoel. Enerzijds is de koepel tevreden dat de testbereidheid onder de bevolking zo groot is, anderzijds vraagt de GGD om geduld en begrip.
"Maandagochtend rond 11.00 uur hadden we al 390.000 telefoontjes verwerkt, een week eerder stond de teller rond datzelfde tijdstip nog op 80.000", schetst een woordvoerder. "En dinsdag en woensdag zijn er in totaal 170.000 testafspraken gemaakt voor de komende dagen. Dat is veel."
De hulp van Stichting Open Nederland komt wat dat aangaat als geroepen. Hun werkwijze verschilt enigszins van die van de GGD's. "De commerciële teststraten nemen geen PCR-testen af, zoals de GGD dat doet, maar antigeentesten. Dat helpt ons de testcapaciteit uit te breiden", legt de woordvoerder uit. De antigeentesten zijn iets minder gevoelig dan een PCR-test, maar het resultaat is sneller bekend.

Commerciële teststraat

Een positieve testuitslag van een commerciële partij die samenwerkt met de GGD, levert een herstelbewijs van corona op. Dit bewijs is echter alleen geldig in Nederland, om toegang mee te krijgen tot cultuur, evenementen en horecagelegenheden. Het kan niet gebruikt worden om mee naar het buitenland te reizen.