Gelderland

Vertrouwen in lokale overheid keldert met verkiezingen om de hoek: 'Heel lullig'

Nog zes weken tot de verkiezingen
Nog zes weken tot de verkiezingen © ANP
ARNHEM - Met nog zes weken tot de gemeenteraadsverkiezingen is het met het vertrouwen in de lokale overheid niet best gesteld. Het vertrouwen is de afgelopen vier jaar onder veel kiezers afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland en Kieskompas.
Aan het onderzoek deden meer dan 3000 inwoners van Gelderland mee. Bijna 40 procent van de ondervraagden heeft minder vertrouwen in de lokale politiek dan vier jaar geleden, terwijl nog geen 6 procent meer vertrouwen zegt te hebben.

'Heel lullig'

Volgens politicoloog André Krouwel van de Vrije Universiteit komt dat door wat er in Den Haag gebeurt. "Je ziet heel duidelijk: het vertrouwen in de gemeenteraad daalt mee met de landelijke politiek. Dat is eigenlijk heel lullig voor al die mensen die in de gemeenteraden heel hard gewerkt hebben: ze krijgen de rekening gepresenteerd van de landelijke politiek. Heel onterecht", zegt Krouwel.
Hij zou willen dat burgers beter kijken naar wat er precies in de gemeente is gebeurd. "Die raadsleden doen dat met ziel en zaligheid voor de gemeente. Kijk naar wat zij hebben gedaan, in plaats van Rutte alles te laten bepalen."
Het vertrouwen in de lokale overheid nam flink af:
En dat het vertrouwen ook in de landelijke politiek is afgenomen, mag na het afgelopen jaar geen verrassing zijn. Zeventig procent zegt minder vertrouwen in Den Haag te hebben dan vier jaar geleden.

Vertrouwen versus wantrouwen

Krouwel wil wel een onderscheid maken tussen het dalen van vertrouwen én wantrouwen. Dat is volgens hem echt iets anders. "Nederland is van hoog-vertrouwen naar laag-vertrouwen gegaan, maar dat is iets anders dan wantrouwen. Bij sommige partijen is dat wantrouwen in het systeem er wel, zoals bij Forum voor Democratie, maar de meeste mensen hebben nog steeds vertrouwen in de overheid. Nederland is geen revolutionair land geworden, absoluut niet."
Vertrouwen in de landelijke politiek krijgt klappen:

Onbekend

Uit het onderzoek van Omroep Gelderland en Kieskompas blijkt ook dat burgers raadsleden en wethouders niet goed kennen. De burgemeester is nog redelijk bekend; 78 procent geeft aan zijn of haar naam te kennen. Bij wethouders is dat 55 procent en minder dan de helft van de ondervraagden kent de naam van een of meer raadsleden. "En dat is misschien nog wat overdreven. Mensen geven aan: ze volgen de politiek, ze gaan stemmen, maar in de praktijk ligt dat anders", aldus Krouwel.
We moeten echt ophouden met het afzeiken van lokale politici
André Krouwel

'Meer waardering'

Hij maakt zich hard voor meer bekendheid en waardering voor het werk van raadsleden. "Die werken in anonimiteit, twintig uur per week tegen een kleine vergoeding. Ze krijgen weinig waardering en worden voor van alles en nog wat uitgemaakt. Je zou bijna vragen, waarom doet iemand dat nog? En toch geeft driekwart aan door te gaan. Het is echt een interne motivatie om iets voor je medeburgers te doen. Dus we moeten ophouden met het afzeiken van lokale politici. Dat is echt absurd en heel onterecht."
De procentuele bekendheid van burgemeester, wethouders en raadsleden: