Stedendriehoek

Ron zamelt duizenden euro's in voor zijn eigen rolstoelbus, tot het UWV met nieuws komt

De rolstoelbus is voor Ron Witteveen op maat aangepast.
De rolstoelbus is voor Ron Witteveen op maat aangepast. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Je start een crowdfunding, haalt duizenden euro's op en dan blijkt dat je het geld misschien toch niet nodig hebt. Het overkomt Ron Witteveen uit Apeldoorn. Hij zit in een rolstoel en het leek erop dat hij zijn aangepaste auto zou kwijtraken. Die angst bleek vooralsnog onterecht.
Door een dwarslaesie na een operatie zit Witteveen al vanaf jonge leeftijd in een rolstoel. Dankzij een rolstoelbus van het UWV, speciaal voor hem op maat aangepast, kan hij deelnemen aan de arbeidsmarkt. Tot een jaar geleden, wanneer Witteveen een schouderblessure oploopt en zijn baan bij een uitzendbureau kwijtraakt.
Kijk en luister waarom Ron zijn rolstoelbus nodig heeft:
Ron moet zijn rolstoelbus teruggeven aan het UWV
Omdat hij niet meer werkt, moet Witteveen zijn rolstoelbus inleveren. Niet direct; van het UWV mag de Apeldoorner nog een jaar in de aangepaste auto blijven rijden. Dat jaar is bijna voorbij. Maar Witteveen wil zijn bus niet kwijt: “Ik sta op de nominatie voor een operatie. Als die voorbij is, hoop ik weer gewoon te kunnen werken.”

Gemeenschapsgeld

Het inleveren van zijn rolstoelbus noemt Witteveen 'zonde van het gemeenschapsgeld'. “Als ik het geluk heb dat ik over zes maanden weer aan het werk kan, mag ik weer aanspraak maken op een nieuwe bus. Dan moet er weer 60.000 euro worden neergelegd voor een aangepaste bus.”
De rolstoelbus waar Ron Witteveen geld voor inzamelt
De rolstoelbus waar Ron Witteveen geld voor inzamelt © Omroep Gelderland
De uitkeringsinstantie biedt hem de mogelijkheid de auto te kopen voor 21.500 euro. Dat geld heeft Witteveen niet en daarom start hij een crowdfunding om geld in te zamelen. Binnen een paar weken tijd staat de teller op ruim 3.000 euro. “Ik heb iedereen gevraagd het bericht te delen. Hoe groter de olievlek wordt, hoe meer kans ik heb om dat geld bij elkaar te krijgen”, aldus Witteveen.
Om de olievlek nog groter te maken, schakelt Witteveen ook Omroep Gelderland in. We bellen met het UWV voor een reactie, en wat blijkt? De Apeldoorner mag zijn rolstoelbus vooralsnog gewoon behouden. Dat hij de bus moet inleveren is nooit ter sprake geweest volgens woordvoerder Max Schouten. “Ook na de operatie komt meneer Witteveen weer in aanmerking voor een voorziening (vanwege zijn beperking en mogelijk werk) en met een aangepaste auto is de kans op het vinden van werk voor meneer Witteveen aanzienlijk hoger.”

Miscommunicatie

Volgens het UWV is dit in een gesprek vorige week al medegedeeld aan Witteveen. Een geval van miscommunicatie? “Daar lijkt het wel op”, zegt de Apeldoorner. “De medewerker van het UWV vertelde me dat hij zou proberen een 'maas in de wet' te vinden. Maar ik wist niet dat dat al was gelukt.”
Eind goed, al goed? Dat moet nog blijken. Witteveen mag in elk geval tot september in zijn bus blijven rijden. Dan bekijkt het UWV zijn situatie opnieuw.
Om die reden laat Witteveen de inzamelingsactie gewoon doorlopen: “Ik bewaar het geld in de kluis. Het is niet van mij. Mocht blijken dat ik het in september alsnog nodig heb, dan kan ik het alsnog gebruiken voor de bus. En anders gaat het naar een goed doel.”