Gelderland

Het is een winter van niks: 'De somberste januari van deze eeuw'

Het is deze maand vooral erg mistig in onze provincie.
Het is deze maand vooral erg mistig in onze provincie. © ANP
ARNHEM - De weermannen en –vrouwen van Weerplaza zijn het er met elkaar over eens: de winter van 2022 is alles behalve opwindend. Sterker: we liggen op koers om het record van ‘somberste januarimaand van deze eeuw’ in onze provincie te verbreken.
Wie vandaag naar buiten kijkt, ziet dat het toch vooral grijs is. Al dagenlang gaat Gelderland verscholen onder een dik pak bewolking. “Af en toe valt er wat lichte motregen uit, maar dat is het ook wel”, zegt meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weerplaza.
Winterweer zit er in de verste verte niet in
Dat het weerbeeld nauwelijks verandert, komt volgens zijn collega Diana Woei door een hogedrukgebied dat al langere tijd de dienst uitmaakt. Het zorgt ervoor dat het deze maand vaak mistig en bewolkt is en dat er weinig (koude) wind waait. “Daardoor is het tot nu toe veel van hetzelfde geweest.”
Ook bij Weerplaza weten ze dat het wel vaker somber is in deze tijd van het jaar. “Maar dat er helemaal niks gebeurt, maken we niet zoveel mee in Nederland. Er valt weinig regen, er is nauwelijks wind en er zijn geen bijzondere temperaturen. Winterweer zit er in de verste verte niet in. Er is eigenlijk helemaal niks”, sombert Van Bernebeek.

Nauwelijks zonuren

Dat de zon het laat afweten, blijkt ook uit de statistieken. Met 28 zonuren op het weerstation in Deelen koersen we af op de ‘somberste januarimaand van deze eeuw’. Het vorige record stamt uit 2007, toen er 35 zonuren waren in Deelen.
Volgens Van Bernebeek bestaat er nog een kleine kans dat het verschil van 7 uur in de laatste dagen van januari wordt goedgemaakt. “Donderdagmiddag breekt dan toch eindelijk de zon af en toe door, op veel plaatsen voor het eerst in bijna een week.” Ook vrijdag schijnt volgens hem af en toe de zon, en blijft het bovendien droog.
Het weekend wordt dan weer wisselvalliger. “Maar ook zachter”, zegt de meteoroloog. “Het kan zomaar 11 of 12 graden worden.” Toch nog iets om een beetje enthousiast over te worden.