Gelderse Vallei

Wethouder Nijkerk ondanks jarenlang gedoe tevreden met plan gemeentehuis

Het nieuwe gemeentehuis van Nijkerk.
Het nieuwe gemeentehuis van Nijkerk. © Gemeente Nijkerk
NIJKERK - Na jarenlange discussie is het donderdagavond eindelijk zover: de Nijkerkse gemeenteraad stemt - naar alle waarschijnlijkheid - in met het verbouwplan voor het nieuwe gemeentehuis in het oude kantoor van de Rabobank, net buiten het centrum. Verantwoordelijk wethouder Wim Oosterwijk werd meerdere keren terug naar de tekentafel gestuurd, maar is 'zeer tevreden' met het plan dat er nu ligt.
Met gepaste trots kijkt Oosterwijk naar de buitenkant van het nieuwe gemeentehuis. Ja, er moet weliswaar nog veel gebeuren, maar het einde komt nu wel in zicht. "Het is inderdaad een lange weg geweest, maar ik ben heel blij met het resultaat dat we nu hebben", zegt hij. "Dit is een bestaand pand dat we geschikt gaan maken voor ons. Bovendien is het ook nog eens heel duurzaam. En misschien wel het belangrijkste: de dienstverlening naar onze inwoners staat hier centraal."
De gemeente is al een aantal jaar op zoek naar een ander onderkomen, omdat het huidige gemeentehuis in de Nijkerkse havenkom verouderd en te duur is. Aanvankelijk werd er gekozen voor nieuwbouw, dicht in de buurt van het huidige pand, maar toen bleek dat het, relatief goedkopere, pand van de Rabobank beschikbaar kwam, is daarvoor gekozen.
De gemeentehuis-kwestie ontpopte zich de laatste jaren tot een splijtzwam in de lokale politiek. Bekijk hier een tijdlijn:
Hoe zit het ook alweer met het Nijkerkse gemeentehuis?

Te duur

Geld heeft een grote rol gespeeld als het gaat om het gemeentehuis-dossier. Vooral oppositiepartij CDA vond de kosten vaak te duur, legt fractievoorzitter Matthias Blankesteijn uit. "Wij zijn altijd tegen dure nieuwbouw geweest, omdat we dat geen goede besteding van gemeenschapsgeld vinden. De gemeente kan dat geld namelijk beter in de samenleving stoppen."
Het CDA is tevreden met het huidige plan. "We gaan naar een al bestaand pand. Dat is fors goedkoper, de kosten stijgen niet zo uit het dak als bij nieuwbouw", zegt de fractievoorzitter. "Het huidige verbouwingsvoorstel is daarnaast een compromis tussen duur of sober verbouwen. Daar kunnen we mee instemmen."
De kosten van het plan komen uit op zo'n 12 miljoen euro. Dat is inclusief aanschaf van het pand van de Rabobank.
Wethouder Oosterwijk legt uit dat het bedrag in zijn ogen goed besteed is:
Wethouder Oosterwijk over de 12 miljoen die het nieuwe gemeentehuis kost.

Aannemer

Binnen moet de ruimte nog volledig worden aangepast naar de wensen van de gemeente. Aan de voorkant komt nog een uitbouw voor de nieuwe raadszaal. "Als de raad met het plan instemt, dan kunnen we op zoek naar een aannemer om het werk te laten beginnen", zegt wethouder Oosterwijk. "Als het goed is, en dat hoop ik van harte, is het pand dan medio 2023 klaar."