Gelderland

Nergens rijden meer trekkers rond dan in onze provincie

Boeren bijeen in Teuge na protest tegen veevoermaatregel
Boeren bijeen in Teuge na protest tegen veevoermaatregel
ARNHEM - Van alle provincies heeft Gelderland de meeste trekkers. Dat blijkt uit het aantal aanvragen voor de nieuwe registratie van landbouwvoertuigen. Uit onze provincie zijn liefst 116.000 aanvragen naar de RDW gestuurd voor een officiële registratie, zoals in 2020 verplicht werd gesteld. Noord-Brabant (95.000) en Overijssel (56.000) volgen achter Gelderland.
Twee jaar geleden nam de politiek een wetswijziging aan, om te voldoen aan de Europese APK-plicht voor landbouwvoertuigen. Daardoor ontstond er een registratie- en kentekenplicht voor alle landbouwvoertuigen. Het gaat overigens niet alleen om trekkers, maar ook om bijvoorbeeld shovels, combines en (zelfgebouwde) aanhangwagens. Wie een voertuig moest registreren, kreeg daar tot 31 december vorig jaar de tijd voor. De kosten bedroegen 18 euro en in het nieuwe jaar zou dat tarief omhoog gaan.
De RDW rekende op de aanmelding van zo'n 540.000 landbouwvoertuigen, maar het werden er uiteindelijk 750.000. De dienst kreeg in de laatste weken voor de jaarwisseling nog zó veel aanvragen binnen, dat het niet lukte iedereen op tijd van een registratie te voorzien. Uit coulance worden boeren en tuinders, wiens voertuig nog niet is geregistreerd, tot 1 juli van dit jaar niet beboet. De RDW denkt voor die datum alle aanvragen te hebben verwerkt.
In september deed de RDW nog een oproep aan alle eigenaren van een landbouwvoertuig om hun materieel te registreren:
"Veel aanvragen zullen in januari en februari al leiden tot een kentekenbewijs", voorspelt Rob van Dokkumburg namens de RDW. "Is een aanvraag ingewikkelder, neemt die meer tijd in beslag. Dat is het geval als bepaalde gegevens niet aangeleverd of niet duidelijk zijn. Op onze website staat informatie over de status van de behandeling van de aanvragen. Als je een online registratie hebt aangevraagd, maar nog geen kentekenbewijs hebt ontvangen, kun je daar lezen hoe ver we zijn en of het zin heeft om contact op te nemen."
Een landbouwvoertuig moet, ook na de registratie bij de RDW, op de weg nog altijd voldoen aan de verzekeringsplicht. Ook mag met een ongeregistreerd landbouwvoertuig niet harder worden gereden dan 25 km/u. Harder rijden tot 40 km/u is alleen toegestaan wanneer het voertuig een kentekenplaat heeft.