Achterhoek

Buurt protesteert tegen nieuwe plannen voor winkelcentrum De Bongerd in Doetinchem

Zo moet het nieuwe winkelcentrum De Bongerd eruit komen te zien
Zo moet het nieuwe winkelcentrum De Bongerd eruit komen te zien © Gemeente Doetinchem
DOETINCHEM - Enkele inwoners van Doetinchem gaan vandaag in beroep bij de Raad van State in Den Haag tegen de nieuwe plannen voor winkelcentrum De Bongerd. Ze vrezen voor verkeersoverlast en de bouw van een nieuwe toren.
Al sinds 2012 wordt er in Doetinchem gesproken over nieuwe ontwikkelingen voor winkelcentrum De Bongerd. De afgelopen jaren zijn er veel gesprekken gevoerd over de manier waarop het winkelcentrum moest worden aangepakt. In 2019 is de gemeente samen met een projectontwikkelaar tot een nieuw plan gekomen, waarbij het winkelcentrum wordt gemoderniseerd.

Nieuwe sporthal en ondergrondse parkeergarage

Zo komt er een nieuwe supermarkt met daarbovenop een sporthal met ruimte voor wijkactiviteiten. Ook worden er luifels aangebracht om de huidige winkels op De Bongerd een mooier aanzicht te geven. Verder wordt er een ondergrondse parkeergarage gerealiseerd en wordt er een herkenningspunt gebouwd van maximaal twintig meter hoog.
De gemeenteraad van Doetinchem stemde vorig jaar april in met de nieuwe plannen voor De Bongerd.

Vrees voor verkeersoverlast

Enkele inwoners zijn het niet eens met de plannen. Zijn vrezen voor verkeersoverlast. De gemeenteraad heeft volgens hen geen rekening gehouden met de toename van verkeer op de Fruitweg waar de nieuwe parkeergarage aan komt te liggen. Daarnaast zijn ze bang dat in de toekomst bezoekers in de omliggende woonwijk zullen gaan parkeren, waardoor er overlast voor de bewoners zal ontstaan.
Ook zien ze de komst van de nieuwe toren niet zitten, omdat deze het karakter van de wijk zou aantasten. De Raad van State zal vandaag de bezwaren van de inwoners horen en zal over enkele weken uitspraak doen.