Rivierengebied

Oude kastanjebomen bij station Tiel ten dode opgeschreven

Een aantal van de kastanjes bij station Tiel
Een aantal van de kastanjes bij station Tiel © Omroep Gelderland
TIEL - De historische kastanjebomen aan de toegangswegen naar station Tiel zijn ten dode opgeschreven. De gemeente wil de oude bomen kappen om de 'groene laanstructuur' van de wegen te kunnen herstellen. Daarvoor worden platanen aangeplant.
Langs de Dr. Schaepmanstraat en de Dr. Troelstrastraat zijn de afgelopen jaren al meerdere bomen gekapt vanwege de kastanjebloedingsziekte. Hierdoor sterven zij langzaam af en kunnen ze een gevaar vormen voor de veiligheid.
Sommige van de paardenkastanjes die er nog staan zijn ook aangetast, maar bij geen van de bomen is de aantasting op dit moment ernstig. Bij negen bomen is geen sprake van aantasting door ziekte. Bij twaalf bomen is een geringe aantasting en bij vijf bomen een matige aantasting.
In overleg met een comité van bewoners wil de gemeente nu toch alle resterende 26 bomen kappen en er 45 nieuwe bomen planten. Het gaat om veertig platanen en vijf magnolia's (tulpenbomen).

Beperkte levensverwachting

Wat daarbij ook meespeelt is de beperkte levensverwachting die de kastanjebomen nog hebben. Volgens het inspectierapport hebben twintig bomen nog een levensverwachting van maximaal tien jaar. De overige bomen zouden nog tot vijftien jaar mee kunnen.
Met de nieuwe aanplant zou de groene laanstructuur van de wegen tussen het station en het centrum in een keer teruggebracht worden. De platanen hebben bij aanplant al een doorsnede van zo'n 25 centimeter en een hoogte van vier meter. Daaronder worden plantvakken gemaakt.
De vergunning voor de kap is op 18 januari verleend. Bij geen bezwaar wil de gemeente direct beginnen met kappen.