Rijk van Nijmegen

Versoepelingen direct in praktijk gebracht: Vrijheidsmuseum schiet uit de startblokken

Rense van het Vrijheidsmuseum naast een poster met gekleurde driehoeken die in concentratiekampen te zien waren.
Rense van het Vrijheidsmuseum naast een poster met gekleurde driehoeken die in concentratiekampen te zien waren. © Omroep Gelderland
GROESBEEK - Het kwam niet als een verrassing, maar toen premier Mark Rutte gisteren bekendmaakte dat musea de deuren weer mogen openen, maakte Wiel Lenders stiekem toch even een vreugdedansje. De directeur van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek heeft er geen gras over laten groeien: de deuren zijn vanochtend meteen geopend.
Of ze niet nog een opstartperiode nodig hadden om weer publiek te kunnen ontvangen? "Wat dacht je man? We zijn vol blijven doordraaien, we hebben hier achter de coulissen kei- en keihard zitten werken", zegt de museumdirecteur, als een sporter die vol adrenaline voor het begin van de wedstrijd staat in afwachting van het startschot. "Wij zijn er helemaal klaar voor, en er komt een fantastische voorstelling aan."
Directeur Wiel Lenders vertelt hoe blij hij is dat het museum weer open mag:
Versoepelingen direct in praktijk gebracht: Vrijheidsmuseum schiet uit de startblokken
Ruim een maand geleden kwam de boodschap: lockdown, weer dicht, tot minstens 14 januari. Het werd iets langer, maar Lenders wil er niet meer over klagen. "Het was ontzettend vervelend dat we geen gasten konden ontvangen. Omdat er dan geen geld binnenkomt en het museum daar natuurlijk wel van afhankelijk is. Subsidie is er voor ons niet of nauwelijks. Het was nu uiterst vervelend, maar we waren al wat gewend. Vorig jaar hebben we iets ergers achter de kiezen gehad. Toen we in juni open gingen waren we van de laatste vijftien maanden, tien maanden dicht geweest."

Expositie en boek

Met een nieuwe expositie hopen ze de periodes van noodgedwongen sluiting nu achter zich te laten. "De officiële opening halen we nog in, die hadden we eigenlijk afgelopen weekend gepland, maar het is nu al wel te bezoeken."
Bij de nieuwe expositie brengt het museum ook een boek uit. Ze deden onderzoek naar De Zwarte Driehoek, de kleur die de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog gaven aan daklozen, sekswerkers, alleenstaande moeders, verslaafden, kruimeldieven en langdurig werklozen. Asocialen werden ze ook wel genoemd. Een groep die volgens Lenders na de oorlog onderbelicht is gebleven, maar waarvan duizenden mensen naar concentratiekampen werden gedeporteerd.