Gelderse Vallei

Het kleinste museum van onze provincie is altijd open

Het kleinste museum van onze provincie is altijd open.
Het kleinste museum van onze provincie is altijd open. © Omroep Gelderland
BENNEKOM - Er is één museum in Gelderland dat dinsdagavond niet met spanning naar de persconferentie van Rutte en Kuipers kijkt. Dat is het Bennekoms Kamertje, een piepklein museum dat 24 uur per dag, zeven dagen in de week open is.
De meeste musea zullen blij zijn als ze horen dat ze onder voorwaarden weer open kunnen, maar het Bennekoms Kamertje in de Dorpsstraat in Bennekom is nooit gesloten geweest. Het museum is gevestigd in de etalage van een supermarkt.
"Het is zestig centimeter diep en twee meter breed", zegt Anneke Nagtegaal van de Historische Vereniging Oud-Bennekom. Ze is met drie andere dorpsbewoonsters verantwoordelijk voor het museumpje.

50ste expositie

In het museum, dat in 2013 van start ging, is momenteel de 50ste expositie te zien: Bennekom aan Zee. De titel verwijst naar al die keren in het verleden dat delen van het dorp niet bestand waren tegen een forse regenbui en onder water kwamen te staan. Er zijn papaplu's te zien, een regenjas, heel veel oude foto's én een regenkapje dat vrouwen vroeger droegen.
"Je ziet mensen hier voor het kamertje staan en dan komen de herinneringen, ook aan zo'n prachtig ouderwets regenkapje. Dat is een heerlijk sentiment", vertelt Ans Koster van de vereniging.

Coronamaatregelen

Het museum heeft nooit last gehad van de coronamaatregelen, want het is sowieso niet toegankelijk voor het publiek. De dames van de Historische Vereniging Oud-Bennekom konden gewoon doorgaan met het plannen en realiseren van hun exposities. "Maar je snapt daardoor ook heel goed de pijn die er is bij alle mensen die dat niet konden", zegt Ans.