Gelderse Vallei
'Dit voelt als een lockdown', gevolgen van uitbraak vogelgriep zijn groot

EDE - De ontdekking van vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Ede heeft ook gevolgen voor de omgeving. Zo worden boerderijen in de buurt 'geblokkeerd' en geldt er in de wijde omtrek een 'vervoersverbod'. Wat houdt dat in? En wat wacht de pluimveehouder nu? "Het is niet grappig."
Bij een vermeerderingsbedrijf in Ede zijn 3000 dieren geruimd na een geconstateerde besmetting. Dat heeft de nodige gevolgen. "Die zijn niet grappig", stelt Pieter Bouw. Bouw is portefeuillehouder voor de pluimveehouderij bij LTO Noord. "Het is ingrijpend om dat als veehouder mee te maken. Die dieren zie je niet anders dan huisdieren."
Vervoersverbod voor 215 bedrijven
"Ook kan het lang duren voor je als veehouder weer nieuwe dieren mag houden", vervolgt Bouw. "Die termijn hangt af van andere uitbraken in de omgeving."
En die omgeving merkt veel van een uitbraak. Volgens de website van de Rijksoverheid worden pluimveebedrijven binnen een straal van ongeveer 1 kilometer allemaal 'geblokkeerd'. Wat betekent dat? "Blokkeren betekent dat er niets afgevoerd mag worden van zo'n bedrijf", zegt Bouw. "Denk dan aan mest, eieren en dieren. Ook op de invoer liggen beperkingen."
De bedrijven worden ook gecontroleerd en gemonitord op vogelgriep. In totaal gaat het om acht bedrijven. In de '3 kilometerzone' rondom het besmette bedrijf worden in totaal 14 bedrijven gecontroleerd.
In een straal van 10 kilometer geldt voor in totaal 215 bedrijven 'per direct een vervoersverbod'. "Dat betekent dat die bedrijven ook geen mest, eieren en dieren mogen afvoeren. Binnen drie dagen wordt er een oplossing gezocht. Daarnaast wordt er gewerkt met extra bescherming en moeten auto's en verpakkingsmateriaal van eieren op zo'n bedrijf ontsmet worden."
'Lockdown in straal van 10 kilometer'
"Het voelt eigenlijk als een lockdown voor die straal van 10 kilometer", zegt Bouw. "De vergelijking met corona is makkelijk te maken. Alleen wordt de schade van deze ondernemers niet vergoed en er zijn geen versoepelingen. Alleen voor de dieren die geruimd worden, krijgt de ondernemer een schadevergoeding. Voor de tijd dat de schuren leegstaan en voor de aanschaf van nieuwe dieren zijn geen vergoedingen.
"Extra wrang is dat de besmettingen die we tot nu toe hebben niet van bedrijven onderling komen, maar van besmette wilde vogels. Daar kunnen wij als commerciële pluimveehouders niets aan doen. Er worden zelfs vossen met het virus gevonden. De oplossing hebben wij niet in handen. Dat zou kunnen zitten in een stukje beheer van wilde grauwe ganzen die bij bosjes uit de lucht vallen. Ik begrijp dat kwetsbare wilde dieren in stand moeten worden gehouden. Maar er zijn veel ganzen en genoeg is een keer genoeg. Daarnaast zegt het RIVM dat je ook met honden moet uitkijken bij besmette dode ganzen."