Rivierengebied

Bestuur Maasveren niet van plan te vertrekken om cao-conflict

De veerdienst Megen-Appeltern zou als enige rendabel zijn.
De veerdienst Megen-Appeltern zou als enige rendabel zijn. © ANP
APPELTERN - Voorzitter Jan van Loon van de Stichting Maasveren zegt nog alle steun te krijgen van de raad van toezicht. Bij de Maasveren wordt al weken gestaakt of andere acties gevoerd in verband met een cao-conflict. Maandagavond hebben de medewerkers in een brief aan de raad van toezicht het vertrouwen in het bestuur opgezegd.
De veerbazen hebben als insteek om de eind vorig jaar verlopen cao door te zetten. Het bestuur zet in op een arbeidsreglement. De huidige medewerkers zouden daarin alle verworven rechten behouden. Nieuwe medewerkers zou volgens de plannen van het bestuur geen vaste onregelmatigheidstoeslag krijgen, maar alleen een toeslag voor daadwerkelijk gewerkte uren.

Sinds maandag gratis overtochten

De actievoerende schippers zijn van het middel staking overgegaan op gratis overtochten. Bestuursvoorzitter Van Loon vindt het geweldig dat de passagiers nu niet meer de dupe zijn van de acties. Wel schrikt hij van de tekorten die opnieuw oplopen.
Vier van de vijf veren draaiden al met verlies. Alleen het veer Megen-Appeltern is volgens Van Loon rendabel. Hij is ook blij met het aanbod van de gemeente Oss om te bemiddelen. "Als de bemiddelaar maar echt onafhankelijk is", laat Van Loon aan Omroep Gelderland weten. Een bemiddelaar van de FNV is voor het bestuur niet acceptabel.

Nog geen uitweg in zicht

De afgelopen jaren heeft de stichting zes ton aan tekorten opgebouwd en het eind is niet in zicht. ‘Als het tekort nu richting het miljoen gaat, daar slaap je gewoon niet van’, zegt Van Loon. Volgens hem zou een compromis nog kunnen zijn om volgens een andere cao te gaan werken, bijvoorbeeld die van het openbaar vervoer. Toch denkt Van Loon dat de schippers daar niet op in zullen gaan.
Om aan te tonen dat de medewerkers het goed hebben, heeft het bestuur een advertentie geplaatst waarin staat hoe veel de medewerkers verdienen. Zo zou een groot deel van het personeel 3600 bruto per maand verdienen. De advertentie was voor de veerbazen de directe aanleiding om het vertrouwen in het bestuur op te zeggen.
Volgens de medewerkers was de advertentie bedoeld om het personeel zwart te maken en draagt het bij tot een onveilig werkklimaat. Volgens de medewerkers zouden de bedragen ook niet kloppen. Van Loon houdt vast aan de cijfers in de advertentie.