Gelderland

Horeca gaat weer open: moet je geboosterd zijn voor een biertje?

Scannen van QR-code in de horeca
Scannen van QR-code in de horeca © ANP
ARNHEM - Op dinsdagavond houdt het kabinet weer een corona-persconferentie. Verwacht wordt dat er de nodige versoepelingen aankomen. Onder meer de horeca en cultuursector gaan mogelijk weer open. Maar mag je ook naar binnen zonder booster? Zo zit het nu.
Op dit moment is de QR-code nog oneindig geldig voor gevaccineerde mensen, ook zonder boosterprik. De papieren QR-code is een jaar geldig vanaf het moment dat deze aangemaakt is. Het gaat dan wel om mensen die:
  • Twee keer geprikt zijn met Moderna, BioNTech/Pfizer of AstraZeneca.
  • Een keer zijn geprikt met Janssen
  • Twee keer zijn geprikt met verschillende vaccins.
  • Een keer zijn geprikt maar corona hebben gehad.
Een herstelbewijs voor ongevaccineerden die toch corona hebben gehad is nu nog maximaal een jaar geldig na de positieve uitslag. Een Nederlands testbewijs is geldig tot 24 uur na het moment van testen.
Verwacht wordt dat een negatief testbewijs ook na de persconferentie nog geldig blijft om de horeca en de cultuursector te bezoeken. De fracties in de Tweede Kamer lopen niet warm voor de zogeheten 2G-maatregel.

Kabinet wil geldigheid verkorten

Buiten de Nederlandse grenzen ligt de geldigheid van een QR-code anders. Vanaf 1 februari 2022 is een vaccinatiebewijs 9 maanden na de laatste prik niet meer geldig. Dan is er een booster nodig om te reizen.
Ook in Nederland gaat dit waarschijnlijk veranderen. Het kabinet wil dat vanaf 1 februari een vaccinatiebewijs nog 270 dagen na de tweede prik geldig is. Een herstelbewijs moet 180 dagen geldig worden. Na de boosterprik is de QR-code weer onbeperkt geldig. Dat staat in een wetswijziging dat door minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer is gestuurd. De Tweede Kamer moet nog akkoord gaan met dat voorstel. Dan wordt duidelijk of gevaccineerde Nederlanders weer moeten prikken voor een pilsje.
Ben je geboosterd maar heb je nog geen nieuwe QR-code? Lees dan hier hoe je dat in vier stappen doet.

Zie ook: