Rijk van Nijmegen

IC-opname heeft 'ongelooflijke impact', meeste patiënten hebben na een jaar nog klachten

Een coronapatiënt krijgt een röntgenfoto van de longen op de intensive care.
Een coronapatiënt krijgt een röntgenfoto van de longen op de intensive care. © ANP
NIJMEGEN - Driekwart van de patiënten die met een coronabesmetting op de intensive care lagen, heeft na een jaar nog klachten. Het gaat vooral om lichamelijke klachten, maar ook om angstgevoelens en concentratieproblemen. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van het Radboudumc.
Het onderzoek is gedaan onder 246 coronapatiënten, die tijdens de eerste coronagolf - tussen maart en juli 2020 - op de intensive care lagen. Zij hebben een vragenlijst ingevuld.

Posttraumatische stress

De helft geeft aan last te hebben van vermoeidheidsklachten. Ook zijn er patiënten met onder meer een verminderde conditie, pijn, spierzwakte en kortademigheid.
Eén op de vijf patiënten ervaren gevoelens van angst of posttraumatische stress. Eén op de zes zegt last te hebben van cognitieve klachten, zoals geheugen- of concentratieproblemen.
De klachten hebben invloed op het dagelijks leven van de voormalig IC-patiënten. Zo geeft meer dan de helft aan dat het gevolgen heeft gehad voor het werk. Mensen werken minder, gaat nog steeds met ziekteverlof of hebben zelfs hun baan opgegeven.

'Ongelooflijke impact'

De studie laat volgens hoofdonderzoeker Marieke Zegers van het Nijmeegse ziekenhuis zien ‘wat een ongelooflijke impact een IC-opname heeft’ op het leven van coronapatiënten. “Meer dan de helft kan door deze klachten zijn werk niet of niet volledig hervatten.”
Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA.