Achterhoek / Liemers

Lokale politici keren zich tegen Noordtak: 'Geen draagvlak voor Betuwelijn in Achterhoek'

Walter Leemreize en Pieter Omtzigt.
Walter Leemreize en Pieter Omtzigt. © Omroep Gelderland
ULFT - De Achterhoek Raad heeft zich maandagavond tegen de mogelijke aanleg van de Noordtak door de Achterhoek uitgesproken. Tijdens een extra ingelaste vergadering werd een motie aangenomen die stelt dat er in de Achterhoek geen draagvlak is voor de beoogde goederenspoorlijn.
Alle fracties in de Achterhoek Raad - bestaande uit raadsleden van alle partijen uit de zeven gemeenten - waren het met elkaar eens: géén Noordtak door de Achterhoek. De Achterhoekse fracties van de landelijke partijen keerden zich daarmee tegen de eigen fracties in de Tweede Kamer, die bijna unaniem instemde met een motie voor onderzoek naar nut en noodzaak van de doortrekking van de Betuwelijn naar Duitsland via de Noordtak.
Het tracé door de Achterhoek is één van de vijf opties daarvoor, maar misschien wel de meest kansrijke. In de Achterhoek wonen minder mensen en is de overlast van de goederenspoorlijn minder ingrijpend dan bijvoorbeeld langs de huidige IJssellijn.

Omtzigt op bezoek

Maar de Noordtak door de Achterhoek doorklieft zowel het Achterhoekse coulissenlandschap als leefgemeenschappen zoals in Heelweg. Het enige aanwezige Kamerlid dat vorig jaar tegenstemde, was Pieter Omtzigt, die onlangs in het buitengebied van Lichtenvoorde was. "De Kamerleden moeten hier met eigen ogen zien wat zo'n spoorlijn met het natuurgebied hier doet", zei Omtzigt.
Het voormalige Kamerlid van het CDA stelde Kamervragen over de Noordtak. Hij roept de Kamerleden, minister Mark Harbers en staatssecretaris Vivianne Heinen op naar de Achterhoek te komen en in februari in gesprek te gaan met de regionale bestuurders in de Achterhoek.

'Kamer praat wel met havenbaronnen'

Zo wil Omtzigt weten of de Kamerleden op de hoogte zijn van het verzet in de Achterhoek en Twente, en of er vanuit de landelijke afdelingen contact is geweest met de regionale fracties. Omtzigt stelt dat hij de indruk heeft dat de landelijke fracties meer contact hebben met de havenbaronnen in Rotterdam en Amsterdam over de Noordtak, dan met hun 'eigen' bestuurders in de regio.
Dat lijkt in ieder geval op te gaan voor de Achterhoekse fracties van de landelijke partijen, want zij keren zich dus tegen het besluit in de Tweede Kamer. De Achterhoek Raad vergadert verder op 7 maart en wil dan een inhoudelijke strategie bepalen voor het verzet tegen de Noordtak door de Achterhoek.
Dan komt ook een motie van het CDA ter sprake, die maandagavond door het Lichtenvoordse CDA-raadslid Walter Leemreize werd aangehouden. Hij trok hem voorlopig in omdat die motie nog als 'te vroeg' werd beschouwd.