Rivierengebied

Komt hier in Tiel een 'Polenhotel' voor arbeidsmigranten?

TIEL - Nadat meerdere plannen sneuvelden of in de ijskast belandden, is er een nieuwe stap gezet in de regionale zoektocht naar goede onderkomens voor de duizenden arbeidsmigranten in Rivierenland. Het bedrijf Kafra Vastgoed uit Venray heeft het enorme terrein van sloperij Duijts in Tiel gekocht. Kafra is verbonden aan uitzendbureau Otto Workforce en houdt zich bezig met het bouwen van centrale huisvesting voor arbeidsmigranten.
De stap is opmerkelijk omdat Kafra bezig was om een locatie voor centrale huisvesting in Geldermalsen voor elkaar te krijgen. Dit gebouw was bedoeld voor werknemers van de plaatselijke distributiecentra van Albert Heijn en Blokker op bedrijventerrein Hoge Weide. De politiek in West Betuwe stemde vorig jaar tegen het plan. Een werkgroep van de raad wilde eerst beter onderzoek naar zo'n woongebouw doen.
Tiel is al langere tijd bezig met plannen voor centrale huisvesting van de arbeidsmigranten in de stad. Er was een concreet plan met uitzendbureau VDU op de locatie Kwadrant. Nadat dit voortijdig uitlekte, trok de politiek de stekker uit het project.

Tiel kijkt naar bedrijventerreinen voor woonhotel

Met het afblazen van de locatie Kwadrant heeft de gemeenteraad aangegeven dat er naar bedrijventerreinen gekeken moet worden als mogelijke locatie voor zo'n centraal woongebouw. Het door Kafra gekochte terrein ligt pal achter Gamma en Kwantum aan de Bulkweg op bedrijventerrein Latenstein. De afgelopen tijd is het leeggeruimd en zijn de loodsen afgebroken.
Het terrein staat bekend van het sloopbedrijf van Christiaan Duijts, de vader van Frans Duijts, die in 2018 overleed. Vanaf november 2020 is het in bezit van Roelofsen Onroerend Goed uit Opheusden. Roelofsen had naar eigen zeggen goed contact met de oude Duijts en al in 2018 overeenstemming over de koop van zijn terreinen. Door een misverstand over een schone grondverklaring zou dit pas eind 2020 definitief geregeld zijn.
De Tielse raad heeft verder nog niet in het openbaar gesproken of besloten over mogelijke locaties en de voorwaarden die daaraan verbonden zijn. Die voorwaarden moeten in de raadsvergadering volgende maand besproken worden. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er geen contact geweest over het realiseren van een woongebouw voor arbeidsmigranten op het terrein aan de Bulkweg.

'Ik verwacht niet dat de gemeente hierop ingaat'

Cees van Doorn van uitzendbureau VDU die zijn eigen project op Kwadrant zag mislukken, reageert koeltjes op het nieuws dat de collega's uit Venray een positie in Tiel innemen. "Ik verwacht zelf niet dat de gemeente hierop ingaat", zegt hij.
"Zelf waren wij gehouden aan het verminderen van het aantal arbeidsmigranten in de stad van 420 naar 350. En het teruggeven van de huidige woningen aan de markt. Maar met dit project zou ik in die woningen blijven zitten en komen er 350 migranten extra bij in de stad."
Wat Van Doorn gaat doen, weet hij nog niet. "Ik heb afspraken met de gemeente maar men heeft mij geadviseerd te wachten op de beslissing van de gemeenteraad dus ik wacht het netjes af."

Zie ook: