Arnhem en omstreken

Alle ogen gericht op de persconferentie: 'Ons leven ligt in handen van Rutte en Kuipers'

Minister Kuipers kijkt naar premier Rutte tijdens de vorige coronapersconferentie.
Minister Kuipers kijkt naar premier Rutte tijdens de vorige coronapersconferentie. © ANP
ARNHEM - Artiesten kijken vanavond tussen hoop en vrees naar de persconferentie waar premier Rutte en minister Kuipers waarschijnlijk versoepelingen aankondigen. Theaters mogen waarschijnlijk weer open, maar ook na 20.00 uur? "Het is extreem feestelijk als we weer publiek mogen verwelkomen. We snakken enorm naar die live ervaringen."
De Arnhemse toneelgroep Oostpool had aanstaande donderdag en vrijdag nog voorstellingen staan, van de nieuwe productie Edward II: The gay king. Maar die gaan, ongeacht versoepelingen, nog steeds niet door. "We hebben tijd nodig om kaarten te verkopen. Als er vanavond wordt versoepeld, zitten ze woensdag nog niet in de zaal; ze hebben tijd nodig om te reserveren, om hun agenda's te checken", meent regisseur Char Li Chung.
Het stuk zou eigenlijk 8 januari in première gaan, maar dat ging dus niet door. Zelfs try-outs zijn er nog niet geweest. "Volgende week hebben we dus eerst try-outs, en de première staat nu gepland voor 5 februari." Mits, uiteraard, voorstellingen ook ná 20.00 uur weer toegestaan zijn. "Anders schiet het niks op: voorstellingen beginnen niet voor niets om 20.00 uur. We willen in de avond naar theater, uiteten voordat je naar een voorstelling gaat. Het moet een avondje uit zijn."

Snakken naar live-ervaring

Chung en zijn acteurs kijken enorm uit naar het moment dat ze weer voor publiek mogen optreden. "Het is extreem tragisch dat we al twee jaar lang premières en voorstellingen aan het uitstellen en afgelasten zijn. Zoveel moois steeds weer in de vriezer, in de hoop dat het ooit het daglicht mag zien."
Fjodor Jozefzoon als Edward II The Gay King.
Fjodor Jozefzoon als Edward II The Gay King. © Marijke de Gruyter en Nicolien de Jong/Oostpool
"Dus het is extreem feestelijk als we weer publiek mogen verwelkomen. We snakken enorm naar die live-ervaringen. Acteurs werken toe naar het moment dat je wat terug krijgt van het publiek. Het is leuk om de voorstelling voor mij af te maken, maar ik ben op gegeven moment niet meer voldoende. Ze willen reacties van het publiek."
Edward II: the gay king is volgens hem ook de perfecte voorstelling om het seizoen weer mee te herpakken. "Het gaat over een koning die het leven wil vieren. Een hele warme, feestelijke, toegankelijke voorstelling, die ook echt het theater viert."
Maar eerst nog afwachten wat de versoepelingen vanavond gaan zijn. Met de nodige drama sluit Chung af: "Ons leven ligt in de handen van Kuipers en Rutte."

Zie ook: