Noord-Veluwe

Hard gas geven en racen, maar aan carmeetings is 'niks illegaals'

Meer dan 150 auto's hadden zich verzameld op een grote parkeerplaats.
Meer dan 150 auto's hadden zich verzameld op een grote parkeerplaats. © AS Media
HARDERWIJK - Honderden opvallende en sportieve auto's die samen komen op een terrein in Harderwijk, dat vond de politie zaterdagavond geen goed idee. En dus kwam er vroegtijdig einde aan de volgens de politie illegale 'carmeeting'. Maar wat is dat eigenlijk, wat gebeurt er, en is het inderdaad illegaal? Wij spraken met enkele deelnemers.
Van heinde en verre kwamen automobilisten zaterdagavond naar Harderwijk. "Uit België en Duitsland bijvoorbeeld", vertelt Marcel van den Berkmortel uit Ermelo. "In Duitsland bijvoorbeeld zijn de carmeetings helemaal illegaal, dus komen ze ook hierheen. Daar wordt het gezelliger van, en zo'n andere kentekenplaat ertussen is ook spannend."
De carmeetings worden bijvoorbeeld aangekondigd in groepsapps, zodat veel liefhebbers ter plaatse kunnen komen.
In totaal kwamen er 150 tot 200 auto's naar het terrein bij de KFC in Harderwijk. Zo ook Boy van der Weegen, die uit Noord-Brabant kwam rijden en zelf ook wel eens carmeetings organiseert met zijn team No Limits. "Wij zijn autoliefhebbers uit het hele land die naar een centrale plek rijden waar we anderen niet tot last zijn. Vaak is dat op een grote parkeerplaats of een afgelegen carpoolplek."

'We mogen niet uitgaan, we kunnen nergens heen'

De autoliefhebbers gaan naar die plaatsen om elkaars auto's te bekijken. "Dat doen we omdat we tijdens corona niet uit kunnen gaan en nergens heen kunnen. We doen dit regelmatig en dan is het vaak gezellig en is er niks aan de hand. Het is ook geen kroeg waar je een keer boos kijkt en meteen klappen krijgt. Bij het fenomeen carmeetings wordt nooit gevochten, We praten met elkaar en maken foto's van elkaars auto's", vertelt Van der Weegen.
"We willen gewoon inspiratie opdoen voor onze eigen auto's", vult Van den Berkmortel aan. "Zo kunnen we elkaar bijvoorbeeld vragen stellen of ik bepaalde dingen ook aan mijn auto kan doen."
Zo gaat het eraan toe tijdens een carmeeting
Ruim 150 auto’s bij illegale carmeeting

'Hard gas geven en racen'

Toch is het niet altijd alleen rustig praten, geeft Van der Weegen toe. "Als ik een meeting organiseer vraag ik altijd iedereen zich netjes aan de regels te houden en de rotzooi op te ruimen. Maar ik kan ook niet een hele groep onder de duim houden. In Harderwijk begonnen zaterdag mensen extra hard gas te geven en te racen. Dat zijn inderdaad gevaarlijke situaties."
Daar willen de autoliefhebbers dan ook niks mee te maken hebben. "Mensen die asociaal gedrag vertonen, daar distantiëren wij ons van", vertelt Van den Berkmortel. "Toen de politie ter plaatse kwam zijn de meeste mensen braaf weggegaan. Een paar hebben inderdaad wel een boete gekregen. Wij lazen ook dat de organisatoren een boete zouden hebben gehad, maar dat is niet waar. Ik ken ze. En als ze die een boete geven, dan zouden we echt wel voor ze gaan collecteren."

'Er is niks illegaals aan'

De politie greep dus wel in in Harderwijk. Volgens Van den Berkmortel was de politie een beetje aan het provoceren in Harderwijk. "Er stonden overal politiewagens en er was ook een politiehelikopter boven het terrein. Waarom? Ik heb geen idee, naar mijn idee mag zo'n carmeeting gewoon. We staan soms misschien iets dichter bij elkaar dan mag, maar er is niks illegaals aan. We worden vergelijken met illegale straatracers. En dat doen we absoluut niet. We waren niemand tot last."
Van der Weegen vraagt zich ook af waarom een politiehelikopter nodig was. Hijzelf checkt bij zijn georganiseerde meetings naar eigen zeggen ook altijd of bedrijven op het terrein akkoord zijn als ze komen. "Als er niks mag, zoals nu met de coronaregels, of er zitten restaurants op een locatie, dan vraag ik of er bezwaar is tegen het feit dat er auto's naar hun parkeerterrein komen en gezellig gaan staan praten met elkaar. Als ik mensen namelijk naar een locatie wil laten komen, wil ik niet op mijn geweten hebben dat mensen anderhalf uur rijden naar bijvoorbeeld Harderwijk, om om 23.00 uur weggestuurd te worden."

'Politie, kom kijken en niet provoceren'

Dat gebeurde nu dus wel. "Ik denk dat de politie het 'illegale' gooit op groepsvorming, want voor de coronaperiode was zo'n meeting vaak geen probleem. Wat mij betreft is het fenomeen carmeeting ook niet illegaal. "Ik vind gewoon dat ze niet iedereen moeten aanpakken als er iets gebeurt. Ze kunnen toch gewoon degenen die het verpesten wegsturen? Maar zoveel politie is ook niet nodig, houd gewoon een oogje in het zeil, kom een keer peilen, maar het hoeft niet zo provocerend".
Dat vindt de Ermelose autoliefhebber Van den Berkmortel ook. "Ik zou de burgemeester eens willen vragen om gewoon eens te komen kijken. En laat hem de hoofdcommissaris meenemen. Dan weten ze precies wat er speelt en wat er hier gebeurt."

'Te grote groep'

De politie blijft bij haar standpunt en zegt te hebben ingegrepen omdat er een te grote groep aanwezig was. "Die groep was zo groot, dat je kunt spreken van een evenement. En daar was geen toestemming voor gevraagd.
Daarnaast zegt de politie dat er ongeveer tien boetes zijn uitgedeeld voor verschillende verkeersovertredingen. Ook is een bon uitgeschreven voor het gebruik van een blauwe politie-flitslamp in een van de auto’s. Het zwaailicht is in beslaggenomen.