Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Vleermuis heeft slecht imago door corona: 'Maar er is nooit een positieve gevonden'

De vleermuis in ons land is waarschijnlijk niet eens vatbaar voor corona.
De vleermuis in ons land is waarschijnlijk niet eens vatbaar voor corona. © ANP
ARNHEM - Door de uitbraak van de coronapandemie hebben ook de vleermuizen in ons land een slechter imago gekregen. Zeker kort na de uitbraak van corona was dat te merken, zegt Maurice La Hey van de Zoogdiervereniging. Uit recente onderzoeken onder vleermuizen in ons land blijkt dat de vliegende zoogdiertjes hier geen COVID-19 onder de leden hebben. Sterker nog, ze zijn zeer waarschijnlijk niet eens vatbaar voor het virus.
Het coronavirus is in Zuidoost-Azië vermoedelijk via vleermuizen bij de mens terecht gekomen. Maar dat zijn heel andere soorten dan de vleermuizen die in ons land leven, vertelt viroloog Wim van der Poel van de Wageningen Universiteit.
"De afgelopen jaren is er meerdere keren onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van covid-19 onder vleermuizen in ons land", aldus de viroloog. "En er is nooit een positieve gevonden."
De bijna twintig vleermuissoorten die in ons land voorkomen lijken niet gevoelig voor corona en kunnen het virus wellicht niet eens oplopen. Van der Poel houdt daarbij een kleine slag om de arm: "Met een nieuwe virusvariant kunnen er soms verschuivingen zijn, waardoor een soort ineens wel gevoelig wordt."

Tellingen gaan weer door

Nu de vleermuizen zich hebben teruggetrokken in hun winterverblijven worden de slapende zoogdiertjes in het hele land door vrijwilligers van Vleermuiswerkgroepen bezocht. Daarbij doen ze er alles aan om te voorkomen dat de vleermuizen in aanraking komen met het coronavirus. "Al die maatregelen zijn waarschijnlijk helemaal niet nodig, maar we nemen liever het zekere voor het onzekere", zegt ecoloog Maurice La Heye.
Onderzoekers tellen vleermuizen in kelder.
Onderzoekers tellen vleermuizen in kelder. © Omroep Gelderland
Vorig jaar was er nog veel onduidelijk over hoe vatbaar de vleermuizen in ons land voor corona zijn. Om die reden werd de wintertelling toen afgeblazen. Volgens La Heye is het belangrijk dat er dit jaar wel wordt geteld. Zo komt er meer duidelijkheid over hoe het met de vleermuizen in ons land gaat en kan worden gecontroleerd of de verblijfplaatsen nog in orde zijn.
IJskelders, bunkers en andere vorstvrije plekken worden door maximaal twee tellers bezocht. De vrijwilligers moeten voor de telling negatief testen op corona, dragen tijdens de telling een mondkapje en blijven zoveel mogelijk op afstand van de diertjes.

Frans telt tot nu toe minder vleermuizen

Frans Bosch is van de Vleermuiswerkgroep Gelderland. Hij heeft de afgelopen weken op 25 verschillende locaties geteld. Vergeleken met twee jaar geleden telt hij minder vleermuizen. Dat hoeft niet meteen een reden tot zorg te zijn, legt Bosch uit.
Een mogelijke verklaring is de tot nu toe relatief zachte winter, waardoor ook boomholtes en andere minder beschutte plekjes nog geschikt zijn als slaapplek voor vleermuizen. Aan het einde van de winter, als op alle locaties is geteld, is meer te zeggen over hoe het met de vleermuizen in ons land gaat.
BuitenGewoon is het natuurplatform van Omroep Gelderland.

Volg ons op:

Of word lid van onze Facebookgroep Natuur in Gelderland.