Achterhoek

Meer afval gedumpt in Doetinchem: 'Inwoners moeten wennen aan nieuwe regels'

Zakken met afval gedumpt naast een ondergrondse restcontainer in Doetinchem.
Zakken met afval gedumpt naast een ondergrondse restcontainer in Doetinchem. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Veel inwoners van Doetinchem lijken nog even te moeten wennen aan het nieuwe afvalbeleid. Bij een meldpunt zijn meer dan 700 klachten binnengekomen, onder meer over de verhoogde tarieven en afvalzakken die naast containers worden gedumpt. "Overal zie je afval op straat verschijnen."
Sinds 1 januari is het tarief voor het aanbieden van restafval omhoog gegaan. Ook staan er bij appartementencomplexen en hoogbouw extra containers om het afval beter te scheiden.
“Papier en glas brachten we tijdens het boodschappen doen zelf weg, maar de rest van ons afval ging tot vorige week in één container”, vertelt Fred van Reenen. Hij woont in een appartementencomplex aan de rand van het centrum in Doetinchem. Het was volgens Van Reenen jarenlang een gewoonte om het afval in één container te gooien. “Dat was normaal en gebruikelijk, omdat we het afval niet konden scheiden.”
Inwoners van Doetinchem zijn nog niet echt blij met het nieuwe afvalbeleid:
Doetinchem kijkt met argusogen naar nieuw afvalbeleid
Sinds vorige beschikken de bewoners van het appartementencomplex over een papier-, plastic- en gft-container. “Alleen beschikken we nu over één gft-container voor zeventien appartementen”, zegt Van Reenen. “Dat is wel heel erg weinig. Als iemand zijn dode kamerplant erin gooit, is hij al voor de helft vol. Hopelijk verandert dat nog in de toekomst.”

Geen keuzemogelijkheid voor aanbieden restafval

Ook over een nieuwe ondergrondse restcontainer uit Van Reenen zijn zorgen. “Er was ons beloofd dat er een keuzemogelijkheid zou zijn voor 30 of 60 liter-zakken”, zegt Van Reenen. “Nu kunnen we alleen zakken van 60 liter kwijt in deze container, waarvoor we 2 euro per lediging betalen.”
Volgens Van Reenen gaat dat niet werken. “In een appartement heb je in je keukenkastje maar een beperkte opbergruimte voor je afval. Mensen gaan nu hun afval opsparen in hun berging of op hun balkon om een 60 liter zak met restafval vol te krijgen. En wat nu als het zomers warm is? Dan krijg je toch een boel ongedierte als je restafval opgespaard staat? Ik ben bang dat het nadelige gevolgen gaat hebben.”

Ruim 700 klachten bij afvalmeldpunt

De voorbeelden staan niet op zichzelf. Bij de PvdA, die vorige maand een meldpunt oprichtte over het nieuwe afvalbeleid, zijn inmiddels al ruim 700 klachten van inwoners binnen gekomen. “Dat varieert van klachten over het verhoogde tarief voor restafval, afvalzakken die worden gedumpt naast de restcontainers, tot het niet goed kunnen scheiden van het afval”, vertelt PvdA-raadslid Govert-Jan Pontier.
Ook de SP in Doetinchem maakt zich zorgen over het nieuwe afvalbeleid. “Overal zie je afval op straat verschijnen en mensen zijn boos op de buren, omdat die afval in hun container gooien”, zegt SP'er Jasper Knipping. “Precies waarvoor we gewaarschuwd hebben gebeurt nu.”

'Inwoners moeten wennen'

Buha, die voor de gemeente Doetinchem het afval ophaalt, herkent de problemen. “De lichte toename van bijplaatsingen en dumpingen na het invoeren van ‘betalen voor restafval’ komt niet onverwacht”, laat een woordvoerder van Buha weten. “Inwoners moeten wennen. Uit ervaringen van vergelijkbare gemeentes, bijvoorbeeld de gemeente Apeldoorn, blijkt dat in de beginfase ook daar veel bijplaatsingen en dumpingen zijn geweest."
Dit jaar kreeg Buha meerdere meldingen over bijplaatsingen en dumpingen, maar volgens het afvalbedrijf is het dumpen en bijplaatsen van afvalzakken niet nieuw. Ook in 2019, 2020 en 2021 waren er gemiddeld 1000 meldingen per jaar. Buha brengt nu de locaties waar vaker gedumpt of bijgeplaatst wordt in beeld en bekijkt tegelijk wat er moet gebeuren om bewoners op weg te helpen.
Het probleem van het niet goed kunnen scheiden van afval is door Buha ook opgepakt. “Buha heeft op gft-containers geplaatst bij hoogbouwcomplexen die daarvoor een verzoek ingediend hebben”, zegt een woordvoerder. “Er staan er voor de komende twee weken nog ruim twintig op de planning. Bewoners die graag een gft-container bij hun hoogbouwcomplex willen, kunnen zich bij ons melden. We kijken dan wat op die locatie mogelijk is.”

Denken in oplossingen

Volgens wethouder Rens Steintjes kan een groot proces als dit niet zonder fouten verlopen. “Maar we proberen problemen zo snel mogelijk op te lossen”, zegt Steintjes. “Met de grote veranderingen die zijn doorgevoerd, hebben we een aantal extra afvalcoaches in dienst. Die proberen deze operatie in goede banen te leiden.”
Ook Van Reenen denkt mee in oplossingen. “Ik ben helemaal niet tegen afval scheiden, maar breng zo’n ondergrondse container voor het aanbieden van restafval terug naar 30 liter”, zegt Van Reenen. “Als je dan 1 euro betaalt, in plaats van 2 euro voor 60 liter, dan wordt het al een stuk makkelijker en is het beter in de hand te houden.”