Stedendriehoek

'Alsof ze je in het gezicht uitlachen', woede bij theaters om uitgelekte versoepelingen

Directeur Charles Droste van Schouwburg Amphion in Doetinchem.
Directeur Charles Droste van Schouwburg Amphion in Doetinchem. © REGIO8
APELDOORN - Theaters en poppodia schieten niks op met een sluitingstijd van 20.00 uur. Het Outbreak Management Team (OMT) zou dat het kabinet hebben geadviseerd. “Je krijgt de indruk dat ze je in Den Haag in het gezicht uitlachen.”
Directeur Charles Droste van cultuurbedrijf Amphion in Doetinchem betoogt dat opening tot 20:00 uur voor zijn bedrijf hetzelfde is als dicht blijven. “Een avond theater doen mensen vaak pas als de kinderen op bed liggen, zo rond 19.00 uur. Als we dan om 20:00 uur dicht moeten, zullen er niet veel mensen komen vrees ik.”

'Geef ons een uitzondering'

Volgens Mirjam Barendregt, directeur van Theater Orpheus in Apeldoorn, biedt het alleen mogelijkheden in het weekend en bijvoorbeeld voor kinder- en familievoorstellingen. "Geef ons een uitzondering", roept ze daarom op. "Maak de regels bijvoorbeeld zo dat iedereen vóór 20.00 uur binnen moet zijn."
Directeur Mirjam Barendregt van Theater Orpheus.
Directeur Mirjam Barendregt van Theater Orpheus. © Omroep Gelderland
Barendregt vindt het sowieso 'raar' dat ze dinsdagavond pas hoort of theaters woensdag weer van het slot mogen. Organisatorisch bijna niet te doen, vindt zij. "Veel kaarten zijn al verkocht. Als we vanaf woensdag rekening moeten houden met de anderhalve meter afstand, moet je honderden mensen afzeggen. Waarom doen ze dit ons na twee jaar in deze situatie dit nog steeds aan? Wij kunnen veilig open: mondkapje op, eenrichtingsverkeer, geplaceerd et cetera."

'Hetzelfde als een lockdown'

Zaterdag gaf Boris van der Ham als voorzitter van zowel de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) als de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) al aan dat een sluitingstijd van 20.00 uur voor zijn achterban 'feitelijk hetzelfde is als een lockdown'. Hij riep het kabinet daarom op bij de aankomende versoepeling van de coronamaatregelen ervoor te zorgen dat zij langer open mogen blijven. "In elk geval tot een uur of tien of elf."
Met name theaters, maar ook bioscopen draaien volgens hem de meeste omzet in de avonduren. "Dan zeggen mensen: ze kunnen toch matinees draaien? Maar dat kan eigenlijk alleen in een vakantie, doordeweeks moeten mensen werken. En met alleen een weekendvoorstelling kom je niet uit de kosten. Je kan niet voor twee dagen in de week een voorstelling met tachtig mensen op poten zetten."
Directeur Charles Droste van cultuurbedrijf Amphion in een lege zaal.
Directeur Charles Droste van cultuurbedrijf Amphion in een lege zaal. © Omroep Gelderland
Directeur Charles Droste van Amphion is de woede voorbij. “De volgende stap is burgerlijke ongehoorzaamheid”, klinkt het. “We zijn bijna twee jaar uitgelachen door Den Haag. Ik ben enorm gefrustreerd. Ze bieden geen enkel perspectief, werknemers en ondernemers in deze sector zijn ten einde raad en in Den Haag krijg je de indruk dat ze je in het gezicht uitlachen.”
Dan maar met trekkers naar Den Haag
“Misschien moeten we dan ook maar met trekkers naar Den Haag om actie te voeren. Dat maakt tenminste indruk.” Het grootste probleem komt volgens Droste nog: “Hoe gaan we weer beginnen en hoeveel mensen zijn toegestaan?” Grote shows zijn duur. “Je moet denken aan rond de 15.000 euro per dag. Een zaal die voor de helft gevuld is, dat jaagt mensen op kosten. Er zijn weinig artiesten die dat aandurven.”
Ondanks dat Droste met stoom uit zijn oren op het podium staat in het Amphion, wil hij vooral meedenken. ”Sluit onze horeca maar om 20:00, dan nemen mensen een drankje de zaal in en blijft het theater open volgens de gebruikelijke openingstijden.”

Roep om aparte regels

In Apeldoorn hoopt Barendregt dat het kabinet dinsdag met aparte regels komt voor haar sector. En als de theaters niet open mogen, dan gaan ze volgens haar nadenken over een nieuw protest. Deze week voerde de sector ook al actie tegen de coronaregels.
De meest betrokken bewindslieden buigen zich maandag over het OMT-advies. Volgens de NOS is er over het tijdstip van 20.00 uur. Het kabinet zou van plan zijn om in de avond extra ruimte te geven aan de sport en de cultuursector.
Dinsdag geven premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers weer een persconferentie.